Дянков: До 2033 г. плащаме скъпата "зелена енергия"

Според финансовия министър причината за това е приетата от преходното правителството промяна в Закона за зелената енергия

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

С приетата през 2008 г. цена на електроенергията от ВЕИ, българите ще плащат рекордно високите цени на "зелената енергия" до 2033 г. Това каза финансовият министър Симеон Дянков в ефира на Нова телевизия. По неговите думи именно тогава се е приело гарантираните цени да са за период от 25 г.

Ние на няколко пъти откакто сме на власт свалихме цените, на които се изкупува "зелената енергия", но това няма значение, защото договорите са сключени, коментира Дянков. По неговите думи, ако те бъдат прекратени едностранно от страна на държавата, неустойките ще са огромни. "При "Белене" и "Бургас-Александруполис" нямаше договори и затова спряхме строежите, без да плащаме неустойки. При тях обаче имаше само споразумения. Седнали са на кафе и са се разбрали", добави финансовият министър.

В ефир Симеон Дянков показа стенограма от парламентарното заседание от 2008 г., когато се е приемала поправката на приетия година по-рано Закон за зелената енергия. "Вчера получих от парламента стенограмата от 30 октомври 2008 г., когато Любен Корнезов е председателствал сесията. Вижда се, че той е разговарял с депутата от ДПС Рамадан Аталай. Там се вижда как се обсъжда увеличението на срока за фиксираната цена да бъде увеличен от 12 години на 25 години", добави Дянков.

Той обясни и защо точно в сега е появява този проблем с голямата добавка "зелена енергия" към цената на тока. Появява се сега, защото в този процес има два етапа в договора. Първо се определя цената, на която се изкупува електроенергията от ВЕИ, преди да си построил и те ти ги одобряват, и се дава разрешение. След това строиш 2-3 години, защото толкова е нужно за по-големите инвестиционни проекти, и започваш да продаваш. Тези централи започнаха да продават след като ние дойдохме на власт, най-вече през 2010 г. и 2011 г.", добави министърът.

Коментари: 0