Дянков: Гърция не трябваше да получава отсрочка

Според финансовият министър решението е грешка, тъй като без да има приспособяване, разходите нарастват

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

"Еврокризата беше създадена и засилена от политически грешки". Това заяви вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков за австрийския вестник Der Standard, който публикува обзорен материал за обвързаността на икономиката и политиката.

Дянков заявява пред изданието, че гръцките дългове е трябвало да бъдат преструктурирани още през май 2010 г. Според българския финансов министър допълнителното време от две години, което получи Гърция, не е добра идея, тъй като без да има приспособяване, разходите нарастват.

Дянков разказва пред изданието, че съветът, който е получил при влизането си в правителството от бившия икономически съветник на Барак Обама и реномиран икономист Лари Съмърс е бил, че във времена на криза пазарите реагират, а политиката трябва да реагира по-силно. "От тази гледна точка европейската политика се провали", смята финансовият министър.

Днес министрите на финансите на държавите-членки на Европейския съюз предоставиха на Гърция двугодишна отсрочка за свиване на бюджетния дефицит до 3% от Брутния вътрешен продукт на страната (БВП). Новият срок е 2016 г.

Коментари: 0