Дянков: Може да вдигнем пенсиите и заплатите от догодина

Намерението на правителството е извън София да бъдат преместени около 20 агенции

6514 ~ 1 мин. четене

„Може да има ръст на пенсии и заплати в държавните организации догодина”, каза вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков, съобщи агенция Стандарт нюз.

Той допълни, че са правени сметки и трябва да правим по-активна политика в продажбата на ненужните активи на държавата. „Може да стане, ако всички се напънем и го направим, това ще е полезно не само за доходите, но и е добра социална политика”, каза финансист № 1.

Министърът на финансите допълни още, че намерението на правителството е извън София да бъдат преместени около 20 агенции. Неговите изчисления показват, че бюджетът може да си позволи промяната. „Това ще съживи големите други градове, там, където има университети, където има административен капацитет, да се запази, а да не идва изцяло към София”, каза той. Според него по този начин ще има разнообразие на мнения за необходимото за икономиката.

Министърът каза, че няма притеснения за кадрите, преместването ще бъде в градове, в които вече има добри университети и достатъчен административен капацитет. „Това са много добре платени хора, заплатите им ще значат повече в тези градове”, поясни министърът и допълни, че голямата част от работещите в тези организации вече са изразили готовност да се преместят. „Една вълна през септември-октомври, една през април и през следващото лято да са преместени”, каза Дянков.

Подкрепи Economic.bg