Дянков: Никой не може да ми нареди да развържа кесията

Финансовият министър обяви, че би си подал оставката единствено при победа на пушачите и неизпълнение на бюджета

Снимка: БГНЕС

136 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Падане на забраната за пушене на обществени места и неизпълнението на бюджета са единствените неща, които биха накарали финансовия министър Симеон Дянков да подаде оставка. Това каза самият той в ефира на TV7. "Ако не съм финансов министър в следващия кабинет, ще напусна политиката и ще пиша книги", каза той.

"Дойдох заради Бойко Борисов", каза финансист №1. От думите му стана ясно, че ако ГЕРБ не спечели втори мандат ще си отиде. Според него, ковчежникът на държавата трябва да даде оставка , ако не се изпълни държавният бюджет. "Но докато съм на поста държавните бюджети ще се изпълняват", обеща той.

Дянков определи забраната за тютюнопушене на закрито като борба за по-добро здравеопазване в България. "По-малко хора пушат около мен - Ваньо Танов, Цецка Цачева. Това ще ги направи по-здрави", коментира министърът.

Той обеща, че няма да развърже кесията предизборно. "Трябва да държиш фронт, да не се отпускаш. И във финансите, и в живота е така", каза вицепремиерът. "Никой не може да ми нареди, премиерът може да ме убеждава. Той стана толкова десен, колкото мен за спазването на финансовата дисциплина", коментира той.

Според Дянков банкрутите стават само при социалисти. "Два пъти при Тодор Живков, веднъж при бащата на Станишев", даде за пример той и допълни, че три години се занимавал да оправя стари гафове.

Според него няма план за дестабилизация на държавата преди изборите. Финансист№1 е на мнение, че покушението срещу Златко Баретата е за разчистване на сметки в подземния свят. "Разбира се, има политици, които искат да нагнетят напрежение, но не чак толкова", коментира Дянков.

Подкрепи Economic.bg