Дянков: След няколко години ще настигнем Гърция по доходи

След това ще се изравним с Португалия, Испания и всички страни в ЕС, които не са успели да се реформират, смята финансовият министър

Финансовият министър Симеон Дянков смята, че след няколко години България ще настигне Гърция по доходи, а постепенно след това ще надмине и останалите държави в ЕС. Коментарът си той направи в парламента, където днес Бюджет 2013 мина на първо четене.

„България е една от по-бедните държави в ЕС по една-единствена причина – 60 години комунисти са управлявали страната", каза Дянков в отговор на критиките на депутатите от левицата, които сравниха бюджета за следващата година със скъсана рибарска мрежа.

Според лидера на социалистите Сергей Станишев България се превръща в "гетото на бедността в Европа". Той отбеляза, че за трета година има замразяване на пенсиите, инфлацията е над 12%, а увеличението на пенсиите, което предлагат от ГЕРБ за 2013 г., не покриват инфлацията.

Симеон Дянков обаче бе категоричен, че финансовото министерство и в Бюджет 2013 г., и в предишните три бюджета, си е свършило добре работата. Сравненията с всички други икономики в ЕС от гледна точка на финансовата политика, са положителни за България, отбеляза той.

"Ще ни трябват още няколко години, за да настигнем първо Гърция. Румъния вече сме я надминали по доходи на глава от населението и постепенно да настигаме и да надминаваме останалите държави от ЕС. Възможно е, но трябва последователна политика, каквато е в Бюджет 2013 г., година след година. Трябва веднъж завинаги всички да разберат, че когато комунисти или социалисти управляват една държава, само пагубни неща могат да се случат", каза Симеон Дянков.

Той посочи, че Гърция е в криза, защото социалистите са управлявали дълго време, и продължиха да я водят и в голяма част от началото на кризата. "Не само, че ще настигнем и надминем Гърция, а ще настигнем и Португалия, ще настигнем и Испания, ще настигнем и всички тези държави, които не са успели да се реформират", убеден е Дянков.

Той призна, че България е направила много не само в това правителство, а и някои предишни правителства са правили реформи. Успехът на ГЕРБ бил, че са запазени ниските данъци. За инфраструктурата пък са направени неща, които никое предишно правителство не си е помисляло да направи. "Вървим нагоре", заяви Дянков.

Коментари: 0