Дянков обвини Холандия в политически игри

В интервю за холандския De Telegraaf финансовият министър упрекна държавата, че заради популизъм не позволява на България и Румъния да влязат в Шенген

100 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

България и Румъния са жертва на политическите игри в Нидерландия. Това каза в интервю за холандския De Telegraaf финансовият министър Симеон Дянков. „Нидерландия променя в движение правилата на играта поради предизборни причини", роптае българският вицепремиер срещу решението на Холандия да блокира присъединяването към свободното от паспортни проверки Шенгенско пространство.

Според него България  отдавна е изпълнила изискванията за присъединяване. "Превес вземат популизмът и национализмът и това отнема справедливия ни шанс", казва в интервюто Дянков.

В знак на протест Румъния вече организира блокада на нидерландските лалета. Нидерландски камиони с цветя бяха задържани задълго на румънската граница.

Румънският президент Траян Басеску също призова сънародниците си да не купуват нидерландски продукти, докато Нидерландия не оттегли отказа си за Шенген.

Дянков не желае да се стига до там, въпреки че за бившия икономически директор на Световната банка е крайно време „Нидерландия да се вразуми". „Свършихме много за оптимизирането на системата ни за граничен контрол, борбата срещу корупцията и реформирането на съдебната система. Това е видно и от редица доклади за оценка. Останалите държави - членки на ЕС признават това, а Вие не. Просто не е честно", каза финансовият министър.

Според него Холандия не трябва да се страхуваме, че ще бъде наводнена от българи и румънци след приемането на двете държави, въпреки че е наясно с местните настроения. „Вземете например лидера на Партията на свободата, Херт Вилдерс, който основа център за събиране на жалби срещу поляци. Това е болезнено за Източна Европа. Времената за политиците в Нидерландия са тежки, но би било хубаво страната просто да се придържа към уговорките. Създава се неприятно чувство у всички българи", добавя Дянков.

Той каза още, че в момента Нидерландия става за смях и в Брюксел. „Опитвате да сте най-усърдният ученик в класа, а сами не съумявате да спазите уговорките. Подхождате твърде строго към страни като Гърция, докато и вие нарушавате европейските изисквания за дефицит и държавен дълг. По този начин Нидерландия рискува добрата си репутация", счита министърът, който въпреки всичко нарича колегата си Ян-Кеес де Яхер „свой добър приятел".

Самият той може да бъде описан като хардлайнер що се отнася до бюджетна дисциплина. С големи усилия той успя да извади страната си от европейската наказателна скамейка на провинилите се заради бюджетен дефицит. Дянков свали бюджетния дефицит до 2.1% чрез мерки сред които и чувствително орязване на пенсиите в бившата комунистическа страна.

Все още обаче България е най-бедната страна в ЕС. „Полагаме огромни усилия. Мисля, че тъкмо успяхме да настигнем Румъния", каза Дянков. "В крайна сметка идеята е също и страни като България да станат част от еврозоната", добавя той.

Подкрепи Economic.bg