Дясноцентристите от „Нова демокрация” с най-много гласове в Гърция

Партиите, подкрепящи споразуменията с МВФ и ЕС, няма да съберат мнозинство

Дясноцентристите от „Нова демокрация” печелят най-много гласове на парламентарните избори в Гърция. Това сочат екзит-пол резултатите след края на изборния ден. Въпреки това партията на Андонис Самарас обаче няма да има възможност да състави самостоятелен кабинет.

Първоначалните данни сочат, че консервативната партия печели между 17 и 20 процента от гласовете.

 „Лява коалиция", която не приема спасителния пакет за Гърция и иска да спре плащането на кредитите, печели второ място с 15,5 – 18,5  на сто, гласят резултатите от първите публикувани екзит полове от гръцките избори.

ПАСОК на Евангелос Венизелос печели между 14 и 17 процента.

Тази нощ и утре ще продължи преброяването на гласовете, които ще определят бъдещето на Гърция. След това гръцките политици ще имат време до 17 май да съставят правителство или да назначат втори тур на изборите.

Според социолозите няма да се повторят резултатите от ноември миналата година, когато „Нова демокрация” и ПАСОК успяха да направят кабинет. Ако се обединят сега, те ще имат минимално мнозинство в парламента.

За първи път след близо 40 години в гръцкия парламент ще влезе и неонацистката „Златна роза”. Партията ще спечели между шест и осем места в парламента, благодарение на опасенията около растящата имиграция и престъпност, осигурявайки си комфортна подкрепа над 3-процентната граница за влизане в законодателния орган.

Предварителните резултати от вота днес означават, че дори при ориентиране към най-добрия сценарий на тези прогнози, единствените две партии, подкрепящи антикризисното споразумение с Международния валутен фонд (МВФ) и ЕС няма да съберат 38 процента.

Според изчисленията поне толкова избиратели трябва да ги подкрепят, за да имат шанс за минимално мнозинство от 151 депутати в 300-местния парламент.

Ако данните на социолозите от неделя се потвърдят, това означава, че партиите на Андонис Самарас и Еванелос Венизелос ще трябва да търсят поне още един член на коалицията.

Коментари: 0