ЕБВР: България се справя добре в кризата

Банката ще финансира интегрирания градски транспорт в Бургас

7220 ~ 2 мин. четене

"В България се води добра фискална политика, страната се справя много по-добре от голяма част от държавите в криза. Инфлацията е много по-ниска тази година и рейтингът на държавата като цяло е по-висок". Тази ласкава оценка за работата на институциите направи в Бургас президентът на Европейската банка за възстановяване и развитие Сума Чакрабарти. Той пристигна в крайморския град с финансовия министър Симеон Дянков и представители на кредитни институции, за да се запознае с проект за интегриран градски транспорт. За него Бургас ще получи от банката 10 млн. евро заем.

Чакрабарти продължи коментара си за икономическото състояние на България с думите, властите у нас вече трябва да мислят за мерки, които да гарантират устойчиво развитие и растеж на БВП. От своя страна вицепремиерът изтъкна, че Европейската банка за възстановяване и развитие е един от най-сериозните финансови партньори на България. Тя е инвестирала в икономиката ни над два милиарда евро за големи инфраструктурни проекти.

Един от тях е планът за интегриран градски транспорт в Бургас, който е не само първият за страната ни, а и изобщо за региона. "От Унгария и Словакия вече са поискали подробностите около начинанието, за да го осъществят в свои големи градове", съобщи Дянков, цитиран от бТВ. Той обеща, че реализираният проект ще подпомогне туристическия бизнес в Бургас и региона.

„Проектът ще даде шанс да бъдат показани археологическите находки в града, да се представят СПА-туризмът и винарните. Така по Южното Черноморие ще може да се мисли за удължаване на туристическия сезон”, посочи още финансовият министър.

Планът за бургаския градски транспорт предвижда изграждането на 15 километра "бързи" автобусни ленти и две нови автогари. Цялата му стойност е 67 милиона евро. Ще бъдат въведени електронно таксуване, видеонаблюдение и система за управление на трафика.

Предстои и обновяването на автобусния парк с 67 нови дизелови и метанови автобуси.

Подкрепи Economic.bg