ЕЦБ настоява за намаляване на коефициента на ликвидност

Според източници на Bloomberg, позицията на ЕЦБ се противопоставя на някои други членове в Базел, включително на регулаторните органи на САЩ

Европейската централна банка настоява глобалните банкови регулатори да отпуснат правилото за ликвидността, така че кредиторите да могат да използват някои ценни книжа, обезпечени с активи и кредити за бизнеса в битката си срещу евентуалното свиване на кредитирането, съобщава агенция Bloomberg, която се позовава на трима източници, запознати с разговорите на високо ниво.

ЕЦБ, подкрепена от Централната банка на Франция, смята, че работната версия на задължението с коефициент на ликвидност (LCR), може да попречи на общите усилия за борба с дълговата криза в еврозоната чрез ограничаване на кредитирането и това би направило изпълняването на паричната политика на централните банки по-трудно.

Според източниците, позицията на ЕЦБ се противопоставя на някои други членове в Базел, включително на регулаторните органи на САЩ.

ЕЦБ се стреми да отслаби правилото ,предназначено да принуди банките да държат достатъчно лесни за продан активи, за да оцелее на 30-дневно свиване на кредитирането,  чрез разширяване на обхвата на допустимите ценни книжа.

LCR-проектът е изготвен от групата "Базел" като част от пакет от мерки за предотвратяване на повторение на сътресенията, които последваха след колапса през 2008 година на Lehman Brothers Holdings Inc.

Коментари: 0