ЕИБ отпусна нов заем от 50 млн. евро на Столична община

Той ще финансира програма за транспортната инфраструктура, включително строителни и възстановителни работи в София през периода 2013-2016 г

176 ~ 1 мин. четене

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и Столична община днес подписаха ново споразумение за заем в размер на 50 милиона евро за подпомагане на изпълнението на основния план на българската столица. Заемът ще финансира програма за транспортната инфраструктура, включително строителни и възстановителни работи в София през периода 2013-2016 г.

Михай Танасеску, заместник-председател на ЕИБ, отговарящ за операциите по кредитиране в България, коментира, че "средствата от ЕИБ ще допринесат за подобряване на качеството на живот на гражданите на София по отношение на повишаването на качестовото на обществената пътна мрежа и инфраструктура. Това също ще окаже съществено положително въздействие върху околната среда на града чрез намаляване на замърсяването".

Заемът от ЕИБ ще подкрепи строителството, реконструкцията, разширението и рехабилитацията на 22 малки пътни схеми в София с обща дължина от 56 км. Проектът ще помогне за постигането на транспортната мрежа до настоящите стандарти за безопасност и подобряването на транспортните потоци. Той също така включва модернизацията на 7,6 км трамвайни линии и контактни мрежи, разположени по пътните участъци, обхванати от този нов кредит.

Кредитното споразумение е продължение на успешното сътрудничество между ЕИБ и Столична община и представлява общо четвърти договор за заем към столицата на България. Банката е предоставила три предишни заема на София с общ размер от 250 млн. евро.

Подкрепи Economic.bg