ЕК е загрижена, но няма да заема страна

"Комисията призовава всички страни да проявят необходимата сдържаност", заяви говорителят на Европейската комисия Оливие Баи

"Загрижени сме за случилото се в София през последната нощ. То е въпрос свързан както с опазването на обществения ред, така и с уважаването на изконното право на всеки да протестира", заяви говорителят на Европейската комисия Оливие Баи в коментар за последните събития от България.

"ЕК не взима страна относно случващото се в България", заяви още той в отговор на въпрос дали ЕК стои зад изказванията на еврокомисаря Вивиан Рединг, която изрази подкрепа към демонстрантите, и дали е разумно ЕК да заема позиция срещу правителство на страна членка.

"Това е вътрешен въпрос, свързан с обществения ред и правото на демонстриране в България. Комисията призовава всички страни да проявят необходимата сдържаност", каза Баи. Говорителят подчерта, че ЕК не заема позиция „за” или „против” никоя страна, участваща в събитията в България.

Баи посочи още, че позицията на еврокомисар Рединг не е била пристрастна, а е изразявала обща симпатия към протестиращите. "Мисля че, тя много ясно каза защо точно симпатизира на протестиращите", заяви Баи.

Запитан дали събитията в България ще доведат до извънреден доклад на Европейската комисия, Оливие Баи подчерта, че има много ясен график за това кога комисията ще излезе със следващия си доклад за България по Механизма за сътрудничество и оценка.

Коментари: 0