ЕK обяви кандидат-комисарите без ресорите им

Жан-Клод Юнкер другата седмица щял да каже кой за какъв сектор на ЕС ще отговаря

Интрига

ЕK обяви кандидат-комисарите без ресорите им
Автор: Николай Марченко

Председателят на новата Европейска комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер представи списъка с избраните от него кандидати за еврокомисари, съобщиха от изпълнителната власт в Европейския съюз (ЕС). 

В предишните дни новоназначеният президент на ЕК е разговарял с всеки един от тях. Ресорите, за които претендират, обаче не бяха посочени в официалното съобщение. Засега е ясен само постът на Федерика Могерини, която ще е върховен представител на съюза по външната политика и сигурността, който е „в пакет“ с длъжността на първи вицепредседател на ЕК.

Ето останалите кандидат-комисари:

Витенис Андриукаитис (Литва)
Андрус Ансип (Естония)
Мигел Каньете (Испания) 
Димитрис Аврамопулос (Гърция)
Елжбиета Биенковска (Полша)
Аленка Братушек (Словения)
Корина Крецу (Румъния)
Валдис Домбровскис (Латвия)
Кристалина Георгиева (България)
Йоханес Хан (Австрия)
Джонатан Хил (Обединеното кралство)
Фил Хоугън (Ирландия)
Вера Юрова (Чехия)
Юрки Катайнен (Финландия)
Сесилия Малмстрьом (Швеция)
Невен Мимица (Хърватия)
Карлос Моедас (Португалия)
Пиер Московиси (Франция)
Тибор Наврачич (Унгария)
Гюнтер Йотингер (Германия)
Марош Шефчович (Словакия)
Христос Стилианидес (Кипър)
Мариан Тисен (Белгия)
Франс Тимерманс (Нидерландия)
Кармену Вела (Малта)
Маргрете Вестагер (Дания)

Тепърва Съветът на ЕС трябва да се съгласи с представените кандидатури, след което списъкът ще бъде публикуван в Официалния вестник на ЕС. Едва след това Юнкер трябва да обяви разпределението на ресорите. Това не се очаква да стане преди средата на следващата седмица. Като следваща стъпка трябва Европейският парламент (ЕП) да одобри комисията в нейната цялост, включително председателя ѝ Юнкер и първия дипломат на ЕС Федерика Могерини. Преди това обаче евродепутатите предстои да изслушат в рамките на съответните парламентарни комисии кандидатите за еврокомисари от всяка страна-членка.

Както вече писа Агенция „Икономика“ (Economic.bg), българският комисар Кристалина Георгиева има шанс да заеме поста, свързан с професионалната й дейност в Световната банка (СБ), където е отговаряла за енергетика, екология. Вариантите, за които е спрягана включват комисарския пост по икономика и търговия или този по данъчна политика.

 

 

Коментари: 0