ЕК подобрява ефективността на ЕВРОДАК

Броят на молбите за убежище в ЕС са се увеличили с 16% през 2011 г.

6792 ~ 1 мин. четене

Европейската комисия (ЕК) предложи да се подобри цялостната ефективност на ЕВРОДАК – система, която улеснява бързото и правилно определяне на държавата членка, компетентна за разглеждането на молба за убежище. Това съобщиха от пресслужбата на ЕК.

През миналата година в 27-те държави-членки на Европейския съюз (ЕС) са получени над 300 хил. молби за убежище, което представлява увеличение с 16,2 % спрямо 2010 г. Този брой е много под най-високата цифра от 425 хил. молби, получени през 2001 г. Въпреки това нарастването на потоците от лица, търсещи убежище, може да затрудни капацитета за прием в някои държави членки.

Новото предложение предвижда възможността при силно ограничени и конкретни обстоятелства националните правоприлагащи органи да проверяват пръстови отпечатъци в базата данни на ЕВРОДАК. Целта е да се подпомогне предотвратяването и борбата с най-тежките престъпления и тероризма.

Въведени са солидни предпазни мерки, за да се гарантира пълното спазване на основните права и на неприкосновеността на личния живот, коментира Сесилия Малмстрьом, комисар по въпросите на вътрешните работи.

ЕВРОДАК функционира от 2003 г. и е съществена част от общата европейска система на ЕС за убежище.

Предложението ще бъде представено на министрите на вътрешните работи на следващото заседание на Съвета по правосъдие и вътрешни работи, което ще се проведе на 7 и 8 юни 2012 г.

Подкрепи Economic.bg