ЕК прогнозира рекордно поскъпване на еврото

Подобна тенденция ще затрудни възстановяването в еврозоната, смята още Европейската комисия

88 ~ 1 мин. четене

Еврото ще поскъпне с рекорден темп тази година и ще продължи да се повишава и през 2014 г. Това прогнозира Европейската комисия, която добавя, че тази възходяща спирала ще затрудни възстановяването в еврозоната.

Въпреки скорошния си спад еврото все още отчита ръст от близо 6% спрямо щатския долар през последните четири месеца. По-голямо поскъпване на еврото би направило по-скъп износа от еврозоната и би повлияло негативно върху възстановяването на региона от дългата рецесия. Европейската комисия предупреди, че очаква единната валута дори още да поскъпне. Тя прогнозира еврото да се покачи с 5.8% спрямо страните от доларовата зона тази година и с още 0.9% през следващата.

Подобно увеличение би било най-силния скок на стойността на еврото от създаването му, като ако се реализира прогнозата на ЕК, единната валута ще поскъпне дори с по-бърз темп от 2009 г.

След това еврото беше под натиск от дълговата криза и рецесията в еврозоната, но в момента, благодарение на политиката на количествени улеснения в САЩ на фона на стабилен икономически растеж, стойността му бързо се покачва.

Италианският финансов министър призова Европейската централна банка да намали лихвените проценти, за да спре този процес.  Основната лихва на банката вече е на рекордно ниско ниво от 0.5% и мнозинството от инвеститорите не очаква това да се промени в четвъртък, след заседанието за определяне на паричната политика. 

Подкрепи Economic.bg