ЕК запазва мониторинга на България и Румъния

Ще продължим да наблюдаваме отблизо процеса на реформите в България и Румъния, за да помогнем на двете страни да постигнат целите на механизма, отбеляза Щефан Фюле

88 ~ 1 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

Европейската комисия (ЕК) ще продължи да наблюдава последните присъедини се членки към съюза - България и Румъния, чрез механизма за сътрудничество и проверка. Това заяви еврокомисарят по разширяването Щефан Фюле, предава „Фокус”. Изявлението се случи при дебата за настоящето и бъдещето на механизма, организиран в Европейския парламент в Страсбург.

През юли 2012 г. ЕК отбеляза, че основните пропуски в наблюдаваните области в двете страни все още не са  преодолени и реши да изготви доклади след по-дълъг от обичайния период от шест месеца. „Събитията в Румъния породиха съмнения за върховенството на закона в страната, което наложи изготвянето на извънреден доклад. Анализът показа, че има необходимост от допълнителен напредък”, коментира еврокомисарят.

Фюле разкритикува подхода на някои страни от ЕС да обвържат докладите с темата за разширяването на Шенген. „ЕК не подкрепя този подход, посочи еврокомисарят. Ще продължим да наблюдаваме отблизо процеса на реформите в България и Румъния, за да помогнем на двете страни да постигнат целите на механизма”, заяви той.

Комисар Фюле отбеляза, че докладите са средство за реформи, а много от изразените от ЕК препоръки досега са насърчили предприетите от София и Букурещ положителни стъпки през последните пет години.

Подкрепи Economic.bg