ЕРП-тата очакват още загуби заради "зелената" енергия

Дружествата настояват за диалог и "справедлива" цена от 1 юли 2013 г.

100 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Трите електроразпределителни предприятие, които доставят ток на територията на България очакват още загуби от т. нар. "зелена" енергия. Това увериха пред Нова телевизия представители на ЧЕЗ, "Енерго-Про" и EVN. Всички те се обявиха за намирането на "справедлива цена" от новия регулаторен период, който започва от 1 юли 2013 г.

От "Енерго-Про" заявиха, че до този момент натрупаната загуба за компанията от енергията от възобновяеми източници (ВЕИ) е 22 млн. лв., като се очаква цифрата да расте. ЧЕЗ твърдят, че са на минус 38 млн. лв. от "зелена" енергия, а очакванията им са загубата да достигне 50 млн. лв. От EVN също твърдят, че са на минус от ВЕИ тока.

"До старта на новия регулаторен период от 1 юли трябва да има диалог, за да се определи справедлива цена", каза представителят на "Енерго-Про". "Надяваме се така да се направят калкулациите, за да не се поема намалението на електроенергията само от ЕРП-тата, както е в момента. Има резерви, но трябва да се направи преглед на цялата верига", добави Зорница Генова от ЧЕЗ. За подобни стъпки призова и Калина Трифонова от EVN, която отрече компанията да е искала повишение на цените.

Подкрепи Economic.bg