ЕС дава 100 млрд. евро на Испания (обновена)

Финансовите министри от ще настояват страната да реформира финансовия си сектор

Финансовите министри от страните от Еврозоната, които днес провеждат спешна видеоконференция, обмислят предоставянето на финансова помощ до 100 млрд. евро за засегнатите от кризата испански банки.

Това съобщиха високопоставени представители на Европейския съюз, цитирани от АФП. Посочва се, че конференцията на финансовите министри от страните в Еврогрупата е започнала в 17 часа, както бе планирано първоначално.

Малко по-късно излезе и информацията, че Еврозоната ще настоява Испания да предприеме реформи във финансовия си сектор, в замяна на помощта за засегнатите от кризата банки.
"Условията ще се състоят единствено в установяването на по-голяма прозрачност във финансовия сектор", посочва източникът на АФП, пожелал анонимност.

Малко повече от три часа след разговорите между финансовите министри стана ясно, че Испания ще отправи формална молба за получаване на помощ за засегнатите банки. Помощта ще ще бъде одобрена, коментира източници, запознати с хода на преговорите.

Международният валутен фонд ще осъществява надзор на използването на финансовата помощ, чиято стойност може да достигне до 100 млрд. евро.

Коментари: 0