ЕС дава 150 млн. лв. за здравна апаратура

Здравният министър Десислава Атанасова обеща инвестиции във високотехнологична апаратура и профилактика срещу онкологичните заболявания

168 ~ 1 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

Близо 150 млн. лв. от европейските фондове ще бъдат използвани за изграждането на модерни центрове за диагностика и лечение на онкологични заболявания. Това увери в интервю пред bTV Десислава Атанасова, министър на здравеопазването. По думите й новите центрове са осигурени целеви 148 млн. лв. От проекта ще се възползват 13 лечебни заведения в цяла България, уточни Атанасова.

"Инвестираме във високотехнологична апаратура и профилактика срещу онкологичните заболявания", увери още здравният министър. тя отрече, че ще има поскъпване на лекарствата за онкоболни, като уточни, че това твърдение е спекулация, подета от в. "Дума".

Десислава Атанасова призна за проблеми само с два медикамента - "Петфлоурацил", при който е имало проблем с производителя, и "Оксиплатин", от който предстои доставка в най-скоро време.

"Проблемите, натрупани в последните 20 години не могат да бъдат решени за един мандат, каза още Атанасова и даде за пример откритите в края на миналата седмица реновирани отделения в Търговище, където не е правен ремонт от построяването на лечебното заведение през 1964 г.

Министърът потвърди, че забраната за тютюнопушене няма да падне независимо от натиска от страна на бизнеса. Тя припомни, че премиерът Бойко Борисов и вицепремиерът Симеон Дянков заплашиха да подадат оставка, ако ограничителния режим бъде нарушен.

Подкрепи Economic.bg