ЕС платил на България 4.5 млрд. лв. през 2012 г.

Довършване на магистралите, строителство на нови църкви и манастири си новогодишните пожелание на Бойко Борисов за 2013 г.

96 ~ 2 мин. четене
Автор: Атанас Христов

След като в края на миналата година Европейският съюз (ЕС) се е разплатил с България, в икономиката ни са влезли 4.5 млрд. лв. европейски пари. Равносметката направи министър-председателят Бойко Борисов в интервю в новогодишната нощ пред три от националните телевизии у нас - БНТ, bTV и TV7.

"Най-голямото предизвикателство през 2012 г. беше да намерим пари в държавата. За радост от Брюксел ни преведоха всички пари в края на годината - над 4.5 млрд. лв. влязоха в българската икономика", каза Борисов. Той е убеден, че тези средства са получени от България благодарение на неговото правителство и на факта, че са били размразени европейските фондове.

За новата 2013 г. премиерът си пожела да се достроят магистралите и инфраструктурата, да се оправят музеите, да се продължи строителството на църкви и манастири. "Даваме повече пари и за здравеопазването. Хубаво е и то да стане по-добро, след като го финансираме с толкова много пари", пожела си още Бойко Борисов.

По думите му едно от най-големите предизвикателства през 2012 г. е било да се опази България от кризата, за да не изпадне страната ни в центрофугата, в която изпаднаха държави като Италия, Испания, Гърция и Португалия. "Най-големият ни успех е, че запазихме политическата и финансова стабилност", убеден е Бойко Борисов.

Според него изказването на германския канцлер Ангела Меркел, че предстои кризисна 2013 г. "идва да отговори на глупостите на Сергей Станишев и компания". "Ако е имало рецепта срещу кризата, много преди нас щяха да са я намерили в Германия или Франция, да са прекратили младежката безработица и да има икономически растеж", защити се Борисов. Той е убеден, че един най-големите проблеми в света е младежката безработица, която в Испания е над 50%.

"По Оперативна програма "Конкурентоспособност" сме налели над 1 млрд. лв. безвъзмездна помощ за малките и средни предприятия. Тези инвестиции, съчетани с най-ниските данъци в ЕС трябва да дадат резултат. Идеите за големи данъци на богатите са популистки и падат", каза още премиерът.

Според него единствено категорична победа на ГЕРБ на парламентарните избори през тази година може да запази политическата стабилност.

Подкрепи Economic.bg