ЕС спира финансирането на програми за Унгария

"Временно са спряни някои плащания от структурните фондове на ЕС заради недостатъци, установени при проверки на комисията в системите за управление и контрол", заяви говорител на ЕК

176 ~ 1 мин. четене

Европейският съюз е преустановил финансирането по няколко програми за развитие в Унгария поради съмнения в начина на управление на парите, съобщава Reuters. Страната може да загуби 600 милиарда форинта (около 2 милиарда евро) от европейските фондове през тази година.

"Еврокомисията може да потвърди, че временно е спряла някои плащания за Унгария от структурните фондове на ЕС заради недостатъци, установени при проверки на комисията в системите за управление и контрол", заяви говорител на ЕК Джонатан Тод.

Янош Лазар, началник на кабинета на премиера Виктор Орбан заяви в понеделник, че правителството преговаря с Брюксел за решаване на проблема с достъпа до фондовете, които финансират важни проекти и програми.

Решението бележи нова страница в спора между страната и ЕС. Съюзът е отдавнашен критик на правителството на премиера Виктор Орбан относно неговите непредсказуеми политики.

"В момента ЕС не финансира 13 от общо 15-те програми, управлявани от Националната агенция за развитие (NFU), тъй като има проблеми с тях,"заяви Лазар на пресконференция.

Лазар обяви, че правителството се надява да постигне компромис с Брюксел до средата на септември за освобождаването на средствата от ЕС, което показва, че Унгария ще бъде в готовност да приеме санкция от между 50 и 100 млрд. форинта за рестартиране на проектите.

Подкрепи Economic.bg