ЕС въвежда по-добра защита при пътуванията по вода

Брюксел подготви минимален набор от права за пътниците

От днес пътниците, пътуващи по море или по вътрешните водни пътища в ЕС, и по-специално лицата с увреждания и лицата с намалена подвижност, ще се ползват от права, които са сходни с тези на пътниците, пътуващи с въздушен транспорт или с влак. Еврокомисията е подготвила минимален набор от права, от които те ще се ползват навсякъде в Европейския съюз, съобщиха от пресслужбата на институцията.

Новите права включват подходяща и леснодостъпна информация, която се предоставя на всички пътници преди и по време на пътуването, както и наличие на обща информация за техните права на терминалите и на борда на корабите.

Предвиждат се да се осигурява адекватна помощ, като закуски, храна и освежителни напитки и, при необходимост, настаняване за не повече от три нощи и в рамките на 80 EUR за нощ, в случай на анулиране на пътуване или закъснение с повече от 90 минути при заминаване.

Пътниците ще получават и обезщетение, чийто размер варира между 25 % и 50 % от цената на билета в случай на закъснение при пристигане.

Освен това, от 31 декември 2012 г., пътниците, пътуващи по море, ще имат право да поискат обезщетение в случай на смърт или повреда при произшествия.

Коментари: 0