ЕСО нареди да се спрат централи в Ловеч и Плевен

Електроразпределителното дружество ЧЕЗ ще спре 46 MW вятърни и слънчеви мощности

3980 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Електроенергийният системен оператор (ЕСО) ЕАД е разпоредил на "ЧЕЗ Разпределение България" да изключи фотоволтаични и вятърни централи в областите Плевен и Ловеч, съобщиха от електроразпределителното предприятие (ЕРП). От ЧЕЗ заявяват, че ще съдействат на Централно диспечерско управление на ЕСО при нареждане за изключване на ВЕИ централите.

От разпореждането на ЕСО става ясно, че ЧЕЗ ще прекъсне фотоволтаичните и вятърни централи в областите Плевен и Ловеч на 6 април, събота от 10 до 17 ч. Общо инсталираната мощност на тези територии е 46 MW. На следващия ден - 7 април, неделя няма да има изключване на ВЕИ централи.

"ЧЕЗ Разпределение България" АД остава в готовност за изключване и на други ВЕИ централи през следващите дни. В изпълнение на изискванията по наредбите на ЕСО, при получаване на нареждане от Централното диспечерско управление, "ЧЕЗ Разпределение България" е длъжна да изключи ВЕИ мощностите за срок до 48 часа, обясниха от ЕРП-то.

Масовото изключване на мощности, не само ВЕИ, започна вчера заради силно намалялото потребление на електроенергия в страната и свития износ.

Подкрепи Economic.bg