Една четвърт от българите са над 60-годишни

Това са общо 1,8 от 7,3 млн. жители на страната ни, показва Global Index AgeWatch, който има за цел да измери благополучието на възрастните хора по целия свят

136 ~ 1 мин. четене

България е класирана на 47-мо място от общо 91 в индекс на HelpAge International, който има за цел да измери благополучието на възрастните хора по целия свят. The Global Index AgeWatch поставя страната ни преди Румъния (48-мо място) и Словакия (49-то място).

Индексът отчита, че 25% от населението ни или общо 1,8 от 7,3 млн. е на възраст от над 60 години. При оценката на равнището на живот на хора над 60 години специалистите на организацията са взели предвид 13 параметъра, включително брой на молби, подавани до учреждения, условията на живот, образованието, брой на работещите и социалната активност.

България се нарежда на 32-ро място по показателят сигурност на доходите. Страната ни обаче е на 59-о място при оценката на здравословното състояние. Прогнозните оценки са, че след навършване на 60-годишна възраст хората у нас живеят средно още 20 години. Делът на бедните сред възрастното население в България е 19,4% при 7,1 на сто в Словакия например.

Подкрепи Economic.bg