Египетската армия свали президента след преврат

Главнокомандващият на въоръжените сили на Египет Абдел Фатах ал Сиси отмени конституцията на страната

Армията на Египет извърши преврат срещу президента Мохамед Мурси. Главнокомандващият на въоръжените сили Абдел Фатах ал Сиси отстрани президента на страната и обяви назначаването на председателя на Върховния съд, Адли Мансур, за временен министър-председател, съобщава Reuters.  Сиси обяви също отменянето на съставената от ислямисти конституция и назначи предсрочни президентски избори.

В момента стотици хиляди противници на президента празнуват на площад „Тахрир”.

Малко по-рано армейски части обградиха сградата на националната телевизия, както и митинг в подкрепа на президента в центъра на града. Военен източник, цитиран от държавната агенция Мена, заяви, че бронираните машини и войски са масово дислоцирани в кварталите Насър сити, Хелиополис и близо до Каирския университет.

В 16,30 часа местно време изтече ултиматума на египетската армия към президента, в който военните дадоха 48 часа на президента ислямист да "изпълни исканията на народа", на фона на масови демонстрации за оставката на Морси.

Малко преди да изтече ултиматума, Мохамед Мурси предложи консесусно правителство като път за излизане от кризата. Морси, първият демократично избран президент в историята на Египет, добави, че предлага "ясна и сигурна пътна карта", основана на неговата "конституционната легитимност, която египтяните изковаха".

В своето обръщение към нацията тази нощ президентът отхвърли призивите за оставка, за да защитава демократичната система, добави той. По-рано Мохамед Морси заяви в телевизионно обръщение към нацията, че е законно избран и ще защитава с "цената на живота си" легитимността на президентския си пост, а армията обяви, че "е готова да умре, защитавайки народа на страната си" от "терористи, радикали и глупци".

В последната седмица милиони протестираха срещу управлението на президента. След сблъсъци между негови привърженици и противници, бяха убити над 30 души. Това провокира намеса на армията.

Коментари: 0