Еколози: Предложените промени не защитават дюните

"За да остане природа в България" възрази срещу обявените мерки на министерствата по повод продажбата на земите от НАТУРА 2000 край Несебър

160 ~ 2 мин. четене

Еколози определиха като скандално предложението на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, което цели да забрана строителството в дюни и от зона "Б". Предложението за промяна в Закона устройството на Черноморското крайбрежие беше направено от министър Лиляна Павлова по повод скандала с продажбата и строителството върху 29 дка защитени земи край Несебър.

Според експертите от "За да остане природа в България" обаче предложението всъщност ще намали защитата на дюните, тъй като приема, че е възможно да има дюни и в зона "Б". Това, според тях, ще създаде противоречие в закона, който сега казва императивно, че всички дюни са само в зона "А", без значение дали са на до 100 метра от морето или на повече.

От коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" считат, че подготвените от три министерства законодателни промени след скандала с дюните в Несебър съвсем не разрешават проблема и на практика не отразяват предложенията на природозащитните организации.

Според еколозите единственото тяхно предложението, което е било взето предвид, е за публикуване на проектите за Общи устройствени планове (ОУП), а не само на вече одобрените ОУП. Не са били приети обаче предложенията за обжалваемост на ОУП, за прозрачност и обжалваемост на Подробен устройствен план (ПУП), както и на строителните разрешения.

Забележката им към предложенията на Министерство на земеделието и храните е, че не се предлага спиране на продажбата на държавни гори в Натура 2000. В предложенията на Министерство на околната среда и водите (МОСВ) също има скандално отстъпление от защитата на дюните по настоящия закон, смятат експертите на организацията. Според тях с предложенията си министерството допуска възможност в закона дюните да бъдат общинска собственост.

Мнението на екоорганизаицията е, че министерството не се ангажират с мерки за прилагане на закона, а дори отслабва защитата върху дюните.

Подкрепи Economic.bg