Еколозите по света се обявиха срещу фракинга

Екоорганизации от цял свят поискаха ЕС да пренасочи парите за подобни проучвания към ВЕИ

6388 ~ 1 мин. четене

Екологични организации от целия свят публикуваха съвместна декларация срещу т.нар. фракинг – метод за проучване и добив на подземни богатства в шистовите пластове. Според тях хидравличното разбиване влияе негативно върху климата, водите, въздуха и почвите, предизвиква сеизмична активност и има отражение социално-икономическо отражение.

Без цялостна научна оценка на въздействието на фракинга, бумът на неконвенционален газ ще се превърне в един огромен  експеримент върху околната среда и човешкото здраве. Според зелените насърчаването на тези методи противоречи на ангажимента на Европейския съюз за политика към опазване на околната среда.

„Докато всички тези проблеми не се разгледат подробно, ние вярваме, че проучването и добивът на шистовия газ, нефтът от битуминозни шисти и газ от въглищни пластове, не трябва да продължи. Ние призоваваме всички държави-членки да прекратят всички текущи дейности, да отменят разрешителни, и да поставят забрана върху всякакви нови проекти,  независимо дали касаят проучване или добив”, пише още в декларацията. Европейският съюз трябва да пренасочи средствата, предвидени за тези дейности, към подпомагане на ВЕИ сектора.

Подкрепи Economic.bg