Експерт: Рано е да се каже, че е имало атентатор

Според експертът по сигурността и борбата с тероризма Славчо Велков информацията до този момент не дава никаква яснота

6702 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Едно разкъсано тяло с неясна самоличност не е основание да се смята, че това е атентаторът. Това коментира в ефира на Bulgaria On Air експертът по сигурността и борбата с тероризма Славчо Велков. По неговите думи не трябва да се следят изказванията на управляващите, защото информацията все още е недостатъчна за изясняване на окончателната версия.

"За мотиви изобщо не може да се говори преди да се установи как е било извършен терористичният акт. Доказано е, при други случаи по света, че има хора, които се самомотивират от събития, случили се много преди това. Те не принадлежат към никакви организации", коментира Велков.

Според него не трябва да се прибързва с обявяването на различни версии като сигурни, тъй като в последствие може да се окаже, че не са верни и само се създава паника у хората.

"Един от вариантите е бомбата да е била поставена в България, в автобуса. Това означава, че атентаторите са имали много точна информация за това кога ще пътува автобуса. Има и вероятност обаче тя да е била пренесена от със самолета от Израел и да е била взривена тук", добави Велков. Според него няма система за сигурност, която е непробиваема.

"През януари имаше информация, но тя не беше потвърдена. Нашите служнби, както и израелските се разграничиха от тази информация. И сега стана ясно, че не е имало предварителна информация", добави Велков.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg