Експерти от ЕК ще проверяват обществените поръчки

Моят апел към тях ще бъде да бъдат максимално ясни и откровени в заключенията си, за да знаем какво трябва да поправим, ако има нужда, а най-вероятно ще има нужда, заяви вицепремиерът Зинаида Златанова

72 ~ 2 мин. четене

Още не е пристигнало в България писмото на ЕК във връзка със забележките на комисията, свързани с нарушенията при провеждането на обществените поръчки по проекти по ОП "Околна среда", заяви вицепремиерът Зинаида Златанова, цитирана от БГНЕС. "Когато получим писмото ще ви представим план за действие и точно какви действия ще се предприемат от Управляващия орган на "Околна среда". Струва ми се удачно, Управляващият орган на "Околна среда" да се заеме с отстраняване на проблемите," каза Златанова.

В България вече е пристигнала мисия на ГД "Вътрешен пазар" на Европейската комисия. Експертите на ЕК ще проверяват законодателството на България в сферата на обществените поръчки, до колко то е хармонизирано с европейското и как се прилага в страната, съобщи Златанова. Моят апел към тях ще бъде да бъдат максимално ясни и откровени в заключенията си, за да знаем какво трябва да поправим, ако има нужда, а най-вероятно ще има нужда, добави тя.

В нашите обществени поръчки участват фирми от целия ЕС и България трябва да осигури достатъчно сигурност, че няма дискриминация, че не възпрепятства конкуренцията, че няма скрит протекционизъм, подчерта Златанова.

Вицепремиерът съобщи, че бележките на ЕК по споразумението за партньорство за следващия програмен период са обсъдени вече с всички ресорните министри, предстои да се събере работна група, която да ги обсъди и да разгледа отразяването им в документа. Очаква се споразумението с направените корекции в следствие на забележките на ЕК да бъде одобрено от Министерски съвет в първата половина на януари 2014 година и след това трябва да започнат официалните преговори по документа.

Подкрепи Economic.bg