Еквадор ще внася кока от Боливия за медицински цели

Листата са в основата на производството на кокаин

Боливия ще изнася в Еквадор листа от кока за медицински и ритуални цели, съобщава РИА Новости, цитирани от БГНЕС. "Понастоящем обсъждаме с еквадорските ни партньори на ниво работни групи експорта на кока в натурален вид и във вид на производните й", заяви Гумерсиндо Пучо, зам.-министър по въпросите на коката и интегралното развитие на Боливия.

През лятото на 2013 г. боливийското правителство обяви започването на производство на медицински препарати от листа на кока. Ежегодно ще се преработват около 75 хил. тона листа. Страната е третият най-голям производител в света на листа от кока след Перу и Колумбия.

Боливийският президент Ево Моралес защищава правото на страната му да отглежда кока, въпреки че Световната здравна организация я обяви за наркотично вещество, тъй като листата са в основата на производството на кокаин. Отглеждането на кока обаче е основен поминък в Боливия, от който зависят 62% до 67% от местното население.

"Коката е част от културата на Андите и отглеждането й е основен поминък в Боливия", казва Моралес, който в миналото сам е бил производител на кока. По предложение и под негова егида в страната бе организиран специален ежегоден празник, посветен на коката - Национален ден на дъвченето на листа от кока.

Коментари: 0