Екзекутираха чичото на Ким Чен-ун

67-годишният Джан, който бе зам.-председател на Националния комитет за отбрана, е бил осъден вчера от военен съд

300 ~ 2 мин. четене

Чичото на севернокорейския лидер Ким Чен-ун и доскоро един от най-влиятелните политици в Северна Корея - Джан Сон-тхек, е бил екзекутиран за държавна измяна. 67-годишният Джан, който бе зам.-председател на Националния комитет за отбрана, е бил осъден вчера от военен съд на министерството на народната сигурност, след като е бил признат за виновен в антидържавна и антипартийна дейност.

Присъдата е била изпълнена незабавно,  съобщи севернокорейската агенция КЦТА. Според информацията на агенцията той е създал група с цел "завземане на върховната власт в партията и държавата, сваляне на ръководството на партията, промяна на социалистическата система". КЦТА нарича екзекутирания Джан "предател" и съобщава, че на процеса вината му е била доказана, а той е "признал престъпленията си".

В съобщението се казва, че Джан е заемал отговорни постове и се е ползвал с доверието на ръководителя на страната Ким Чен-ун, но "три пъти е извършил проклето предателство". Имал е "мръсни политически амбиции", вкарвал е в състава на ръководните органи на Корейската трудова партия хора, "които в миналото не са изпълнявали инструкциите на Ким Чен-ир и е бил сурово наказан за това". С негово помощ в партията проникнали "случайни и чужди й елементи", които искали да подкопаят единството на ръководството й.

Говори се за "групировка на Джан Сон-тхек", нанесла огромни щети на усилията за изграждане на процъфтяваща държава. Той самият и хората около него са обвинени във финансови престъпления като разпродажба на ниски цени на националните ресурси.

В неделя Джан бе изключен от партията, свален от всички постове и лишен от всички звания. Обвинен бе в корупция, морално разложение, злоупотреба с алкохол, използване на наркотици, пилеене на пари при посещения в казина, докато е бил на лечение в чужбина.

Той бе съпруг на Ким Кьон-хи - по-малката сестра на починалия в края на 2011 г. Ким Чен-ир, бащата на сегашния лидер.

Подкрепи Economic.bg