Енергийната мафия организира безредиците

Отпада главната манипулация до този момент, че ГЕРБ иска да манипулира изборите, смята зам.-председателят на партията Димитър Главчев

156 ~ 8 мин. четене
Автор: Таня Киркова

- Г-н Главчев, опозицията отново е недоволна. Оставката на кабинета май им дойде изневиделица. Премиерът ги изпревари.

- Изведнъж тези, които искаха оставка на кабинета, се учудиха какво става.

- И какво става?

- Отива се към служебно правителство. Въпросът е в какъв срок ще бъде съставено. Ние сме за възможно най-краткия срок.

Със съставянето на служебно правителство от президента се слага точка на всякакви спекулации за нечестно организирани избори. Защото основната задача на служебното правителство освен оперативната текуща дейност в рамките на бюджета, която то трябва да извърши, е и организирането и провеждането на изборите.

След като ние заявихме, че в служебното правителство няма да има представител на ГЕРБ, отпада главната манипулация до този момент, че ГЕРБ иска да манипулира изборите.

БСП и ДПС казаха, че изборите ще бъдат манипулирани. Ето сега това обвинение отпада. Служебно правителство без никакво участие на ГЕРБ ще провежда изборите. Нека видим дали в условия на честно състезание, кого ще избере народът. Българските гласоподаватели на кого ще дадат и в каква степен своето доверие. Дали ще искат отново да ги управлява Тройна коалиция, в която не се знае какво се случва.

Защото отново виждаме изявленията на лидера на БСП Сергей Станишев, в които формулировките са за правителство на националното съгласие. Какво влага в този смисъл и кой носи отговорност. Не знам.

- Отговорност? По-лесно е да се търси отговорност, отколкото да се носи.

- Ние по време на световна финансово-икономическа криза поехме отговорността, за да се стабилизира страната, в интерес България.

- А постигнахте ли стабилността, към която се стремяхте?

- Аз мисля, че постигнахме. Страната има блестящи макроикономически показатели, макроикономически финансовата стабилност не е под въпрос. Всякакви приказки за изхарчени пари от фискалния резерв, че няма фискален резерв са спекулативни.

Хайде да погледнем числата, какви са?

Тройната коалиция оставиха 7.6 млрд. лв. фискален резерв. Ние сега ще оставим 5 млрд. лв. По закон трябва резервът да е 4.5 млрд.

Извършили сме всички разплащания. Хващате най-тежкия период - февруари месец, когато има най-малко постъпления в бюджета, правят се всички разплащания, включително за пенсии, разплатихме и дълга по брейди облигациите на Милен Велчев.
 
Така че в резерва ще има 2.6 млрд. лв. по-малко, отколкото те ни го оставиха. Но те ни  оставиха освен този резерв и необезпечени договори за около 1.5 млрд. лв.

Освен това вдигнаха пенсиите в края на юни 2009 г. когато бюджетът беше вече на минус 370 млн. лв. и със ясното съзнание, че не те ще плащат увеличението. И си приписаха заслуга предизборно.

Пенсиите и всички доходи в България са били достатъчно ниски и по тяхно време. Не само ги запазихме по време на криза, но и виждате, че някои от тях вече се повишават.

Не съм съгласен със спекулациите , които правят. Те подмятат в пространството, че управлението на ГЕРБ е струвало на държавата 7 млрд. лв.

Само че, ако имат предвид съвкупния дефицит, който е бил по време на управлението, той не е 7 млрд. лв., а е 5.6 млрд. лв.

Милиардите ги нямат за нищо, защото виждаме как се е харчило за "Цанков камък" и за "Белене". Парите ги нямат за нищо. Тогава не се е забелязвало как се харчи, защото е било в условия на излишъци. Лесно се изхарчват излишъци, които са събрани от хората. Много лесно се изхарчват. Така че дефицитът е 5.6 млрд.лв.

Не е важно дори това.

Ще ви кажа колко повече са разплащанията от бюджета в сравнение с техните разплащания и къде отиват.

14 млрд. лв. повече сме платили за социална политика, включително 9 млрд. лв. повече за пенсии по време на нашето управление, в сравнение с парите, които те са платили.

1.8 млрд. лв. сме платили повече за образование и 2.8 млрд. лв. повече за здравеопазване. Сравнявам целите периоди на управление.

Нашите приоритети са образование, здравеопазване и социална политика.
 
Докато техните приоритети - Белене - 1.5 млрд. лв. и Цанков камък- 1 млрд. лв.

Нека хората направят своя избор - дали искат отново мъгла, в която неизвестни кукловоди дърпат конците на марионертки-политици. Защото виждате, че протестът беше опорочен. Съвсем нормален протест на хората за сметките за ток беше яхнат от политици с искане за оставка.

Добре, даде се оставката. И те не знаят какво да правят сега. Кукловодите не са им казали.

- Кои са кукловодите?

- Кукловодите са така известните енергийно лоби или енергийна мафия. Който както иска да го нарече.  

Нарочно стартирахме проверки, цялата държавна машина задвижихме, за да се разбере какво се е случило и случвало в енергетиката. Искаме прозрачност в енергетиката.

С провокациите, които организираха, направиха така, че процедурите на проверки да се спрат.

-    Как спряха процедурите и проверките?

-    С подаването на оставка. Но нямаше как да не се подаде оставка, когато имаше безредици по улиците. Много добре го каза премиерът: "Не може върху асфалта, който сме построили, да има кръв. Няма кой да го издържи това нещо."

-    Какви са промените в законите и другите нормативи, които трябва да сложат ред в енергетиката и в енергийните цени и сметки на домакинствата?

-     Ние вчера приехме в зала решението за възлагане на одити на Сметна палата. Нямаше ги БСП в залата и успяхме да приемем да се извършат одити на ДКЕВР, Топлофикация София, на МИЕТ.

-    И нищо вече не може да ги спре?

-    Не. Освен ако не отидат да заплашват Сметната палата. Аз вече не изключвам и такава възможност.

- Кой може да го направи?

- Тези които, не се показват кои са и финансират безредици.  Видяхте . Кой има интерес от безредиците? Точно въпросните кръгове в енергетиката, които не искат нищо да се разбере. Те спряха и процедурата за избор на нов състав на ДКЕВР/Държавната комисия за енергийни и водно регулиране/. Точно тези кръгове в енергетиката, които не искат нищо да се разгледа, да се разкрие, те спряха  и процедурата за нов ДКЕВР.

Ние предложихме с две трети мнозинство да се избират всички членове на регулаторната комисия, да се изберат 11 души заедно с председателя. И да бъде подменен сегашния състав.

На Икономическа комисия точно Румен Овчаров, Петър Димитров, всички от БСП, ДПС и Атака / "Атака" не ми е ясно защо е сред тях/ блокираха работата на комисията тази седмица.

Осуетено беше точно приемането на законодателни промени, с които да се смени състава на комисията. В нея да се включи гражданска квота.Точно това искаха хората.  Виждате ли как опорочиха гражданския протест за сметките, как политиците го опорочиха. И с това се спря процесът . Това беше целта.

Българските граждани ще изтърпят още два месеца, ще се явят на избори и ще кажат кой модел предпочитат.  

Когато си постигнат целта не знаят какво да правят.

Ето говорят, искат оставка и не знаят какво да правят . Те половин ден бяха в някакъв ступор. Нямаше нито вест нито кост. Нещо повече - аз не видях така наречения им лидер да се появи някъде по медиите в най-гледаното време.

Вчера бяхме в много странен формат в една телевизия точно в най-гледано време - в 8 часа вечерта.

Бяха г-н Костов, Лютви Местан, които са лидери на партии. Нас ни бяха събрали с г-н Орешарски. Хайде аз защо е ясно - двамата ни лидери са членове на правителството и няма как да дойдат на този дебат. Г-н Орешарски даже, според мен, не е член на БСП.

Къде е лидерът на БСП да излезе и да каже нещо. Те просто нямат чист човек, който да пратят. Изпратили са г-н Орешарски , защото няма никаква връзка с енергийната мафия.

Оня ден бях в същата телевизия с г-н Кутев, който се оказа, че е бил член на Надзорния съвет на ЧЕЗ. Бил е представител на държавата.

Нищо лошо, но нека той излезе и обясни какво са контролирали в Надзорния съвет . Как е контролирал ЧЕЗ? Хората питат какво се е случвало в ЧЕЗ. Докато е бил в ЧЕЗ една година, какво е установил. Точно  Надзорният съвет контролира Управителният съвет.

- Сега как ще организирате кампанията си?

- Много лесно, ще кажем, че ние ще продължим да правим това, което сме правили. Нека погледнат какво е направено по времето на нашето и по време на управлението на Тройната коалиция.

Заради безредиците, които бяха организирали бе подадена оставката. Видяхте какво стана. Полицаите ако не бяха с шлемове и с каски, щяха да им счупят главите.

Ако това не е въздържано поведение.

На честването на 100 годишнината от обесването на Левски, имаше специална заповед да са без оръжие на протеста, за да не се поддат на провокация.

Какво повече да направят полицаите като ги нападат с камъни, с бутилки и с какво ли не.

- Какво става с финансовия министър? Ходи на срещи в президентството, Премиерът каза, че няма да го вземе в бъдещо правителство.

- Дянков беше финансов министър до днес. Няма какво да се спекулира. Оттук насетне всичко е в ръцете на президента. Той ще назначи служебен премиер и служебно правителство.

Не мога да говоря от негово име. Но премиерът Борисов категорично каза, че в следващ мандат, ако има правителство на Герб, Симеон Дянков няма да бъде министър.

По категорично от това няма как да се каже.

Ние сме повели тежка борба. Борба с енергийната мафия.

Борба с организираната престъпност. Вижте къде са настъпени най-големите интереси от управлението на Герб и там търсете отговора кой инспирира, кои са кукловодите на тези протести. Жалко, че се опорочи истинският граждански протест.

Гражданите протестират, защото имат право да искат от тези, които са избрали, да им осигурим по-добър живот. Не можем да не ги чуем.

-  Тази година трябва да се строи и да се усвоят най-много средства по оперативните програми. няма време за губене. А какво се случва?
 
- Аз мисля, че най-важното е да се запази стабилността, финансовата стабилност. Оставката беше подадена, за да се запази гражданския ред и мир. Трябва да е много хазартен човек, за да си играе с това. Премиерът Борисов е доказал, че не е такъв. Тъкмо обратното.

Той винаги е изслушвал хората, когато е имало протести. Няма друг такъв премиер, който да се е срещал със всички протестиращи и да им е решавал проблемите освен всичко друго. Това е основното. Не да говориш от името на хората, а да ги изслушваш и да им решаваш проблемите. Това е моделът на Герб - да се срещаме лице в лице с гражданите, с българските избиратели. Да изслушваме какви са техните проблеми. Така и ще продължим. Това ни е предизборната тактика. Това е моделът ни на поведение от първите избори досега.

Нали знаете - другите правят транспаранти, облепят дървета с плакати. При нас Бойко Борисов забраняваше това. Когато се кандидатира за кмет през 2005 г. казваше: "Няма да лепите, защото после няма кой да свали тези плакати. Слагайте само при  приятели симпатизанти, които после ще ги махнат, за да не замърсяваме града.  

- Вие как виждате бъдещето си?
 
- Аз имам професия. Не ми е било идея фикс да влизам в политиката. Искаме помощ от гражданското общество, за да се справим с кръгове, които са използвали хората и са им изпразвали джобовете, за да пълнят своите.

Имаме нужда - много е сериозен финансовият ресурс който трябва да се усвои ...да не изоставят работата по европейските проекти.

Ако смятат че сме прави отиват на избори и гласуват за нас. Това е.

- Имате ли "черни овци" в групата на ГЕРБ?

- Групата ни е единна. Чуват се разни слухове. Но знаете, че слухове има винаги.

Някои от тези слухове целят и да ни разединят.

Подкрепи Economic.bg