Енрико Лета в опит да състави правителство в Италия

При съгласие днес парламентът ще одобрява новия кабинет в понеделник

100 ~ 1 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

Енрико Лета, кандидатът за лявоцентристки премиер на Италия ще направи опит да състави максимално бързо кабинет в третата по големина икономика в Еврозоната. В събота вечерта Лета е провел срещи със Силвио Берлускони и други дясноцентристки лидери в опит да изглади различията, за да може да формира коалиционно правителство между съперничещи страни, съобщи Reuters.

Лета, който получи мандат за сформиране на правителство от президента Джорджо Наполитано, е под натиск да постигне споразумение с дясноцентристите и да сложи край на политическата криза, която парализира Италия след неубедителните резултати от избори през февруари.

До споразумение може да се стигне след препирни за министерски постове и спорове по политическите различия, най-вече срещу намерението на Берлускони да се откаже от непопулярен жилищен данък - ход, който ще отвори 8 млрд. евро дупка в тазгодишните бюджетни планове на Италия.

Ако до края на днешния ден двете страни постигнат съгласие за сформирането на правителство, гласуването в парламента ще е най-рано в понеделник.

Подкрепи Economic.bg