Ердоган: Край на толеранса към протестиращите

Премиерът на Турция се зарече разчисти площад \"Таксим\" и да сложи край на безредиците

Снимка: Снимки: БГНЕС

228 ~ 2 мин. четене

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган предупреди, че няма да показва "повече толерантност" към протестите, съобщава BBC.  Той се зарече да сложи край на демонстрациите, след като полицията разчисти площад "Таксим" в Истанбул, станал фокус на безредиците през последните близо две седмици.

Междувременно в момента около "Гези" и "Таксим" има сблъсъци на протестиращите с полицията. Има данни и за пострадали. Полицията използва водни оръдия, сълзотворен газ и гумени куршуми, принуждавайки много от протестиращите да напуснат площада.

По-рано днес турският премиер призова демонстрантите да напуснат парк "Гези" в Истанбул. Той подчерта, че обхваналата страната вълна на антиправителствени протести представлява опит да се подрони репутацията и икономиката на Турция.

Според Ердоган събитията са се плъзнали по спиралата на насилието и не могат да се разглеждат като борба за демократически права. Турският премиер защити намесата на полицията, като заяви, че екологичното движение е било превзето от хора, които искат да навредят на Турция.

Тази сутрин демонстранти пък замеряха с камъни и коктейли "Молотов" полицаите, които отвръщат със сълзотворен газ и водни струи. Това накара Ердоган да нарече отново участниците в протестните акции "невежа тълпа, сееща хаос и насилие".

"Тези демонстранти са невежа маса, тъй като се занимават с насилие и грабежи, и сеят хаос. Протестите прераснаха в насилствени действия и провокации. Има такива, които са подстрекавали към тези действия участниците, включително чрез социалните мрежи и медиите", подчерта той.

В социалните мрежи обаче активно се разпространяват снимки и клипове на провокаторите от участници в протеста, които рязко се разграничават от тях.

Днес стана ясно още, че повече от 50 адвокати са задържани от полицията пред съда "Чаклаян" в Истанбул, заради това, че са се присъединили към протестите на "Таксим". Около 100 адвокати в момента чакат пред полицейския участък и настояват за освобождаването на колеги им. Това е третият подобен протест, който провеждат адвокатите в подкрепа на протестиращите на площад "Таксим".

Подкрепи Economic.bg