Германският съд гледа делото срещу Европейския спасителен план

В рамките на два дни магистратите трябва да определят доколко програмата на ЕЦБ за изкупуване на облигации е в съответствие с германското законодателство

164 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Германският конституционен съд гледа днес и утре дело срещу Европейския механизъм за финансова стабилност (EMS), предаде БНТ. Днес председателят на съда заяви, че решението на магистратите няма да се повлияе, дори ако програмата на Европейската централна банка (ЕЦБ) се окаже успешна.

Съдът се самосезира, след като 37 хил. германци поискаха съдът да се произнесе доколко програмата на Европейската централна банка (ЕЦБ) за изкупуване на облигации е в съответствие с германското законодателство.

"Успехът на програмата няма да изиграе никаква роля при оценката на конституционността на правните норми, а успешността на мерките ще се разглежда в най-широк смисъл", коментира председателят на Конституционния съд Андреас Фоскуле.

Когато председателят на ЕЦБ Марио Драги обяви програмата миналата година, това успокои пазарите на ценни книжа. Досега обаче по нея не за извършвани транзакции. Очаква се съдът да се произнесе през септември.

Подкрепи Economic.bg