Ердоган: Търпението ми има граници

Коментарът на премиера бе направен по повод поредния ден на протести с искане за оставката му, в който поне двама души са пострадали

164 ~ 1 мин. четене

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган предупреди, че търпението му, и това на неговото правителство, "има граници". Коментарът бе направен по повод поредния ден на протести с искане за оставката му.

"Няма да даваме сметка на маргинални групи, а пред нацията. Нацията ни даде властта и тя единствена може да ни свали", заяви Ердоган пред тълпа, която скандираше: "Турция се гордее с теб!".

Премиерът, който отхвърли исканията за предсрочни избори, отново нарече протестиращите "вандали и анархисти" и ги обвини, че не искат Турция да се развива икономически и да бъде силна държава.

Турският премиер призова избирателите си "да дадат урок" на демонстрантите на общинските избори през март. "Искам да дадете на тези хора един първи урок посредством демократичните начини, чрез урните. Бъдете търпеливи още седем месеца, вместо да окупирате парка Гези. Говорите за демокрация, свобода и права, но няма да ги получите чрез насилие, а чрез закона".

Снощи отново се стигна до безредици в страната, след като полицията си послужи със сълзотворен газ, за да разпръсне гневната тълпа. Поне двама души са пострадали, има и арести. Местна медия пък съобщи, че десетки души са ранени в Анкара, след като полицията е разпръснала около 10 хиляди души с водни оръдия и сълзотворен газ.

От началото на протестите са загинали двама протестиращи и един полицай, докато почти 5000 души са ранени.

Подкрепи Economic.bg