Евробюрократи протестираха срещу икономиите

Aко сегашната политика продължава, европейските бюрократи ще загубят до 60% от покупателната си способност през следващите 15 години, предупреждават синдикатите

184 ~ 1 мин. четене

Служителите на евроинституциите в Брюксел проведоха днес стачка срещу бъдещото намаляване на бюджета на Съюза, предава ИТАР–ТАСС. В резултат бяха отменени около 20 работни срещи в централата на Съвета на ЕС.

Синдикалните лидери предупредиха, че „ако сегашната политика продължава, европейските бюрократи ще загубят до 60% от покупателната си способност през следващите 15 години“.

Кризата на публичните дългове на страните от ЕС е оказала влияние върху бюджета на цялата общност. Повечето членки категорично отказват да удължат техния принос към Съюза в момент, когато Брюксел изисква от тях да спасят. В резултат на това Общността досега не е успял да одобри бюджета за 2013 г., а от 2014 г. бюджетната рамка, която възлиза на около 1 млрд. евро, за първи път в историята ще започне да намалява.

При тези обстоятелства, европейските структури в момента са в процес на разработване на цялостна реформа на възнагражденията, надбавките и пенсиите на европейските функционери.

Към днешна дата, началната заплата на чиновник в ЕК е 2600 евро. На свой ред, преди да се пенсионира на 63години, лидерът на ЕКИ получава повече от 18 000 евро на месец.

Подкрепи Economic.bg