Евродепутатите заплашиха с вето бюджета на ЕС

Лидерите на основните партии се изказаха негативно за приетата финансова рамка

96 ~ 1 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

Лидерите на основните партии в Европейския парламент (ЕП) заплашиха, че ще наложат вето на споразумението за бюджет на Европейския съюз за периода 2014-2020 г., предаде Bloomberg. Преди седмица лидерите на ЕС се споразумяха да намалят 7годишния бюджета до 960 млрд. евро, което е първото понижение в 56-годишната история на съюза.

"Разочарован съм", каза Жозеф Дол, председател на Европейската народна партия (ЕНП), която е най-голямата политическа група в европарламента. Според него държавите-членки са игнорирали европарламента по време на преговорите.

Думите му бяха подкрепени и от председателя на групата на Алианса на либералите и демократите Ги Верхофстад, според когото "това не е многогодишна финансова рамка, която европарламентът да може да приеме".

Той дори намекна, че е възможно евродепутатите да оставят одобрението на бюджета за след изборите за Европейския парламент през юни 2014 г. "Единственото решение е всичко да се предоговори. Да се опитаме да постигнем споразумение в рамките на две години за нова финансова рамка за ЕС, която да е наистина ориентирана към бъдещето", настоя той.

Лидерът на групата на социалистите Ханес Свобода нарече бюджета неприемлив и добави, че предложеният план няма да получи подкрепата на мнозинството.

Председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой обаче призова евродепутатите да помислят добре, преди да гласуват против съкратения бюджет.

По време на дебат с тях Ван Ромпой каза, че ако парламентът не успее да подкрепи бюджета, това ще навреди на научните изследвания и инвестициите, които са ключовите двигатели на растежа и заетостта.

Подкрепи Economic.bg