Еврооблигации само срещу предаване на бюджетния контрол

Финансовият министър на Германия Волфган Шойбле категорично заяви, че общи европейски облигации може да има само при предаване на част от бюджетната независимост

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Германия може и да се съгласи да бъдат емитирани общи еврооблигации, но това може да стане единствено ако бъде установен централизиран европейски контрол върху националните бюджети. Това каза германският финансов министър Волфган Шойбле в интервю за The Wall Street Journal. "Трябва да сме сигурни, че общата фискална политика ще бъде необратима и добре координирана", добави той.

Изказването на финансовият министър идва само ден, след като германският канцлер Ангела Меркел заяви, че общи европейски облигации с участието на Германия няма да има докато е жива. Думите на Шойбле говорят на наблюдателите, че все пак Берлин е по-гъвкав в своята позиция, отколкото смятаха досега.

Такава фундаментална сделка между Германия и европейските й партньори, ще изисква страните да предадат в голяма степен суверенитета върху бюджетите си. Според много европейски политици обаче това няма да е единственото условие и започват да се питат колко далеч би стигнала Германия, за да предостави финансовата си мощ на разположение на еврозоната.

Запитан по този въпрос Шойбле заявява категорично: "Ще стигнем дотам, докъдето е нужно, за да бъде сключено устойчиво споразумение в Европа". Той беше категоричен, че едва когато се стигне до фискален съюз, чак тогава може да се мисли за общ дълг. "Последователността обаче трябва да се запази", добави Шойбле.

Коментари: 0