Европари за жп линията Македония-България

Осигурени са първите 46 млн. евро, обяви финансовият министър на Скопие Зоран Ставрески

7088 ~ 2 мин. четене

Средствата за изграждането на първия етап от ж. п. линията към България ще бъдат предоставени от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), а се очаква тази институция да застане и зад изграждането и на останалите два етапа от трасето на "Коридор 8".

Това заяви днес македонския министър на финансите Зоран Ставрески пред журналисти, предава македонското електронно издание "Курир". С това, според него, вече е окончателно затворен въпроса за осигуряване на финансирането за началото на изграждането и рехабилитацията на отсечката Куманово-Беляковци, чиято дължина е 31 км.

Средствата в размер на 46,4 млн. евро са осигурени от ЕБВР, след като е сключен при изключително изгодни условия заем със срок на погасяване от 15 години и с гратисен период от 4 години и лихвен процент, който в момента възлиза на 1,7 на сто, т.е. шест ЕУИБОР плюс един процента.

"Реконструкцията на тази отсечка, а и цялостното изграждане на линията на "Коридор 8" става реалност след 15 години. Македония най-накрая ще може да започне реализирането на този важен проект", заяви Ставрески.

Министърът информира, че споразумението за заем от ЕБВР се очаква да бъде одобрено от македонското Събрание през септември, след което се очаква да бъде обявен и търг за строителството на отсечката.

Изграждането на отсечката се очаква да започне през първото тримесечие на 2013 г., а нещата на терена да приключат за три до четири години.

Междувременно с безвъзмездна помощ от ЕБВР в размер на 2,5 милиона евро трябва да приключи цялостната проектна документация, с която ще може да се кандидатства за средства по изграждане на втората фаза на проекта, т.е. линията на отсечката Беляковци-Крива Паланка, след което ще се премине и към третата фаза от Крива Паланка до българската граница.

"Ж.п. линията към България е един от основните инфраструктурни обекти за Македония и за македонската икономика", подчерта още веднъж Ставрески допълвайки, че строителството ще върви поетапно.

"Фактът, че са осигурени първите 46,4 млн. евро и безвъзмездна помощ от 2,5 милиона евро показва, че ЕБВР изцяло застава зад този проект и че Македония ще го реализира с тези средства", каза Ставрески.

Подкрепи Economic.bg