Европейската дългова криза продължава да се разраства

Петролът остава под натиск

Еврото започна седмицата с понижение, макар и минимално, на фона на случващото се в Европа. Европейската дългова криза продължава да се разраства, като през изминалият ден взе поредните две жертви, отправили молба за финансова помощ. EUR/USD затвори около 1.25, където се търгува и в ранните часове тази сутрин. Най-значителен спад еврото регистрира спрямо японската йена, като двойката отново се търгува под психологическата граница от 100 йени за едно евро. По-голямата част от европейските борсови индекси отчетоха спад от около 2%.

Испания официално поиска помощ от Европейския съюз, за да рекапитализира затрудненият си банков сектор, обявиха вчера от Еврогрупата. В официалното искане не са посочени подробности от плана за финансова помощ, който се очаква да бъде готов до 9 юли. По-рано този месец, испанският финансов министър Луис де Гуиндос постигна споразумение с Еврогрупата за 100 млрд. евро от европейските спасителните механизми, въпреки че според последните проучвания испанските банки се нуждаят от суми между 51 млрд. и 62 млрд. евро.

Кипър последва Испания и официално стана петата европейска страна, поискала помощ от европейските спасителни фондове, след като не успя с лични средства да стабилизира засегнатият от гръцката дългова криза банков сектор. "Целта на поисканата помощ е да ограничи рисковете за кипърската икономика, особено тези, произтичащи от финансовия сектор, заради големите му експозиции към Гърция", се казва в изявление на правителството.

По-рано през деня, рейтинговата агенция Fitch намали рейтинга на Кипър до неинвестиционен клас, ВВ+, спрямо BBВ- и предупреди, че са възможни и допълнителни понижения. Fitch беше последната от трите рейтингови агенции, които понижиха кредитния рейтинг на Кипър, и ограничиха реакцията на пазара към решението. Fitch обяви, че фискалните разходи за подкрепа на банките биха могли да бъдат в размер на 6 млрд. евро, което ще тласне общия правителствен дълг до над 100% от брутния вътрешен продукт на страната.

Допълнителен натиск върху финансовите пазари оказва песимизмът, че на предстоящата в края на седмицата Европейска среща на върха, няма да се вземат по-решителни конкретни мерки за справяне с разрастващата се криза в Еврозоната. Следобедните коментари на германския канцлер Ангела Меркел сякаш потвърдиха този песимизъм.

Меркел отхвърли емитирането на общи евро облигации, както и общи схеми за застрахователни депозити. Доходността на 10 г. облигации на Германия се покачи рязко от 1,12 до 1,578% от опасения, че по-голямо участие на държавата в спасителен план на Европа ще има негативен ефект върху финансовото и състояние.

Петролът остава в ниските си нива за годината

Американският лек суров петрол остана под натиск и през вчерашният ден. В следобедните часове черното злато срещна подкрепа към 78 долара за барел, отчитайки известно повишение към 79.30/40 долара, за да затвори денят на нива около 79 долара за барел.

Лондонският сорт Брент също остава в най-ниските си нива от началото на годината, въпреки че отчете минимален ръст към 91 долара за барел. Повишението на долара на фона на тресящата се от дългове Европа предизвиква бягство от рискови активи и увеличава песимизма на инвеститорите за какъвто и да било икономически растеж в средносрочен план. По време на азиатската сесия тази нощ търговията остана слаба, като в ранните часове на деня лекият петрол се търгува на цена от 78.80/90 долара, сорта Брент - към 90.70/80 долара за барел.

Златото отчете ръст от 17 долара, повишавайки се до 1583/84 долара през първият ден от седмицата. Тази сутрин ценният метал се търгува на цена от 1582/83 долара за унция.

Коментари: 0