Европейските синдикати подготвят масови протести на през март

Акцията ще се проведе в навечерието на среща на лидерите на ЕС в Брюксел

88 ~ 1 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

Европейската конфедерация на профсъюзите (ЕКП) обяви 13 и 14 март за европейски дни на действие срещу политиката на строги икономии и в подкрепа на заетостта на младите хора, предаде РИА Новости.

Акцията ще се проведе в навечерието на срещата на лидерите на Европейския съюз (ЕС) в Брюксел, която ще бъде на 14 и 15 март. "Трябва да привлечем вниманието на европейските политици към нашите искания", коментират представители на конфедерацията.

ЕКП, която обединява 85 профсъюзи от 36 европейски страни, силно се противопоставя на строгите икономии и наложените мерки в редица страни от ЕС, заради трудната икономическа ситуация. Според генералния секретар на конфедерацията Бернадет Сегол, икономиите са потопили Европа в рецесия и са унищожили европейския социален модел.

Белгийските профсъюзи организират в Брюксел днес своя протест срещу политиката на икономии и по-специално замразяването на заплатите от страна на местното правителство. Синдикалните лидери са обещали да съберат по улиците на белгийската столица над 20 хил. души.

Подкрепи Economic.bg