Отмениха продажбата на 40 млн. лв. дълг

Финансовото министерство смята, че няма нужда да се набират допълнително средства в този момент

128 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Планираният за 25 февруари 2013 г. аукцион за продажба на 3-годишни държавни ценни книжа (ДЦК) се отменя. Информацията беше обявена официално от Министерството на финансите. За причина е изтъкната липсата от необходимост да се набират още средства.

"Решението кореспондира с необходимостта от временно ограничаване емисионната политика на местния дългов пазар. Решението за отмяна отчита и факта, че фискалният резерв е стабилен и добре балансиран на годишна база и се очаква да превиши заложения към края на годината минимален размер", е официалното становище на ведомството.

Според предварително одобреният от финансовото министерство емисионен календар, на 25 февруари трябваше да се продаде дълг за 40 млн. лв. Средно на месец БНБ провежда по четири аукциона, на които правителството набира по 170 млн. лв.

Февруари обаче се отличи с една извънредна емисия на ДЦК, която беше пласирана вчера. Заради плащането на субсидиите към земеделските производители, финансовото министерство реши да емитира извънредно 800 млн. лв., с които да попълни фискалния резерв, докато Европейската комисия възстанови средствата, дадени за подпомагане на земеделците.

Финансовият министър Симеон Дянков беше твърдо против да се плащат субсидиите преди март-април, именно заради липсата на пари в бюджета и фискалния резерв. Премиерът Бойко Борисов обаче не се съобрази с това и обеща парите на земеделските производители, под натиска на готвените протести.

Заради своята неотстъпчивост пред земеделците, на финансовия министър му беше поискана оставката. Преди обаче тя да бъде гласувана на Министерски съвет, самото правителство подаде оставка и Симеон Дянков остава на поста си до избирането на следващото правителство.

Подкрепи Economic.bg