Еврото е добре подкрепено срещу спад

Възможностите за растеж обаче не са големи

Еврото запазва добри позиции срещу долара днес, вземайки пауза след ралито от миналата седмица. Растежът изглежда ограничен преди важните събития в еврозоната през следващите седмици. Единната валута получава подкрепа преди изказването на председателя на Федералния резерв Бен Бернанке в края на седмицата, по време на годишния симпозиум в Джаксън Хоул, Уайоминг.

Котировките EUR/USD днес сутринта бяха 1.2508, което е под 7-седмичния връх от миналата седмица на 1.2590. Тогава еврото растеше, тъй като дилърите съкращаваха късите позиции срещу единната валута. Очакванията, че ЕЦБ скоро ще предприеме действия, за да свали лихвите по облигациите на Испания и Италия помогнаха на еврото. Подкрепа за него дойде и от стенограмата от последното заседание на ФЕД, която увеличи спекулациите за нови монетарни стимули.

Освен следващото заседание на ЕЦБ на 6 септември и решението на конституционния съд в Германия на 12 септември, пазарите ще следят и дали международните кредитори ще се съгласят да дадат на Гърция допълнително време в постигането на бюджетните цели.

След 2-годишното дъно на 1.2042 срещу долара, еврото се движи от края на юли във възходящ канал, a това предполага валутата да се търгува приблизително между 1.24 и 1.2650 през тази седмица. Долар/йена нарасна минимално до 78.73.

Днес вниманието ще остане съсредоточено върху Европа, тъй като в Германия излиза Ifo индекса за бизнес климата в страната. Прогнозите са за спад за четвърти пореден месец в следствие на кризата в еврозоната. По-късно през деня представителя на управителния съвет на ЕЦБ Йорг Асмунсен ще произнесе реч, а пазарите ще следят какво е отношението на централната банка към кризата.

 

Силният растеж на златото от миналата седмица намери продължение и днес

 

Златото днес нарасна до най-високи стойности след средата на април, продължавайки силните печалби от миналата седмица, когато очакванията за нови монетарни стимули от ФЕД в САЩ доведоха до покупки.

Председателят на ФЕД Бен Бернанке заяви, че има пространство за нови стимули за икономическия растеж, което увеличи шансовете за монетарни поощрения.

Пазарите вече насочват вниманието си към симпозиума на централната банка в края на седмицата в Джаксън Хоул, Уайоминг, за да разберат следващите й стъпки за ограничаване на дълговата криза в еврозоната и стимулирането на икономическия растеж.

Спот цената напредна днес с 0.3% до 1675 долара за тройунция, след като миналата седмица поскъпна с 3.4%. Според технически анализатори през днешния ден е вероятен растеж към 1693 долара за тройунция.

ЕЦБ обмисля да постави целеви гранични зони по доходността на облигациите, като това ще стане посредством нова програма по изкупуването им, за да предпази стратегията си и да не даде възможност на спекулантите да извличат печалби. Междувременно Бундесбанк определи плановете на ЕЦБ за изкупуване на облигации като опасно лекарство.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Коментари: 0