Еврото е стабилно

Златото на път да отчете втора поредна седмица на растеж

Еврото е стабилно

Снимка: telegraph.co.uk

3599 ~ 3 мин. четене

Еврото е стабилно днес, приемайки слабите данни за инфлацията и растежа в еврозоната, които запазват шансовете за нови стимули на Европейската централна банка. Ударът върху долара след оповестяването на невзрачните стойности за седмичните нива на търсещите помощи срещу безработица в САЩ също помагат на единната валута, тъй като последните се покачиха с повече от очакваното.

Евро-долар се търгува почти без промяна на 1.3364 след кратък спад до 1.3348, но остава близо до девет месечното дъно от 1.3333 и е на път да завърши седмицата със спад. Кросът евро-йена остава волатилен и след достигане до 10-дневен връх на 137.25 отново слезе под 137. Въпросът е, че дилърите очакваха слабостта на данните от еврозоната и тяхното излизане не помогна много на продаващите еврото.

Вчера стана ясно, че растежа в еврозоната е замрял за второ тримесечие като Германия е претърпяла изненадващо понижение. В същото време инфлацията се потвърди, че остава на ниски нива невиждани от разгара на финансовата криза преди близо пет години, което означава, че дефлацията си остава заплаха.

Долар-йена е на 102.53 след вчерашния девет дневен връх на 102.66. Засега двойката отчита растеж от 0.4% за седмицата, въпреки че доходността по американските облигации остава на ниски нива. Появяват се обаче негативни фактори за йената като слабия БВП през седмицата, който подчертава слабостта на икономиката през второто тримесечие. Засега не се считаха за възможни нови стимули, но сега вече започват да се правят такива калкулации.

Стерлингът възстанови част от загубите си и е на 1.6688 срещу долара и остава близо до вчерашното четири месечно дъно от 1.6657, което дойде заради индикациите на Английската централна банка, че няма да бърза с повишение на лихвите. Паундът загуби около 3% от стойността си след шест годишния връх на 1.7192 в средата на юли, когато шансовете за повишение на английските лихви бяха големи. В близък план дилърите ще наблюдават дали доходността по две годишните английски облигации, която вчера удари две годишно дъно от 0.662% и свали стерлинга, ще продължи да пада. Днес ще бъде оповестена втората оценка на БВП за второто тримесечие. Икономистите не очакват ревизия на ръста от 0.8% на тримесечна база, който беше обявен при първата оценка.

Златото на път да нарасне за втора поредна седмица

Златото остава твърдо над 1300 долара за тройунция и е на път да отчете втора поредна седмица на растеж заради слабите данни за световната икономика и геополитическото напрежение, което усилва търсенето на сигурност в метала. Вчера подкрепата дойде от данни показали, че новите молби за помощи срещу безработица в САЩ неочаквано са нараснали през изминалата седмица, докато икономическия растеж в еврозоната липсва за второ поредно тримесечие, а икономиката в Германия дори е спаднала, докато тази във Франция е в стагнация.

Напрежението в Украйна и Близкия изток също помага на златото, което се приема за алтернатива на по-рисковите активи като например акциите. Ако обаче последните започнат отново да нарастват, метала ще попадне под натиск поради липсата на друга подкрепа от физическия сектор или от потоците във фондовете за търговия със злато. Спот цената днес е 1311 долара за тройунция. За седмицата растежа засега е от 0.2%.

Докато инвестиционното търсене на злато напоследък се увеличи заради конфликтите, търсенето от физическия сектор си остава слабо. Търсенето в световен мащаб е намаляло с 16% през второто тримесечие според доклад оповестен вчера от Световния златен съвет. Търсенето от топ купувачите Китай и Индия е било определено слабо със спадове съответно от 50% и 40% спрямо силния период през миналата година.

 

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Коментари: 0