Еврото очаква края на заседанието на ЕЦБ

Анализаторите не очакват банката да промени паричната си политика

92 ~ 3 мин. четене

Йената се мъчи с 2-седмично дъно срещу долара, а предпазливите инвеститори я продават в случай, че Японската централна банка изненада пазарите тази седмица и отпусне нови облекчения. Дилърите избягват и австралийския долар, което оставя еврото само срещу долара, докато се чака резултата в 14:45 часа от срещата на ЕЦБ.

Долар/йена е на 78.60, ниво което не е виждано от 19 септември. Еврото се купува на 110.58 йени. ЯЦБ, която миналия месец усили програмата си по покупки на активи, е под сериозен политически натиск да предложи нови стимули, за да помогне на растежа и да отслаби йената.

Анализаторите очакват банката да не направи промени по време на заседанието си днес и утре, за да прецени ефектите от последните облекчения. Напрежението обаче ще продължи до следващото заседание на 30 октомври, когато отново ще има оценка на икономиката.

Министърът на икономиката Сейджи Маехара заяви вчера, че предпочита да говори с ЯЦБ да постигне инфлационната си цел, допълвайки, че има право да присъства на заседанията й ако иска.

Зелените пари получават подкрепа и от относително добрите данни от САЩ в сряда, в това число по-голямото от очакваното увеличение на работните места в частния сектор и подобрението в сектора на услугите.

Евро/долар се търгува на 1.2920 и остава в рейнджа от 1.28/1.30, докато инвеститорите умуват кога Испания ще потърси помощ и ще се задейства наскоро оповестената програма на ЕЦБ за изкупуване на облигации.

Прогнозите за днес са, че ЕЦБ ще остави лихвите без промяна, за да даде време за излизане на нови подробности за европейската икономика и на Испания да потърси помощ.

Междувременно Мадрид ще търси да събере до 4 милиарда евро от продажбата на три емисии на облигации с падеж 2014, 2015 и 2017 година. Единната валута удари нов три и половина месечен връх срещу австралийския долар, който пада и срещу зелените пари към дъното от миналия месец. Поевтиняването идва от данни показали символично увеличение през август на продажбите на дребно в Австралия, въпреки че то не беше далеч от прогнозите на специалисти.

Нарастващите сигнали за забавяне в Китай, най-големия търговски партньор на Австралия, принудиха Австралийската централна банка да намали лихвите тази седмица и да остави вратата отворена за нови понижения. Това даде зелена светлина на инвеститорите да разпродават австралийския долар, който потъна до едномесечно дъно от 1.0182 срещу американския си съименник. Дъното от септември на 1.0165 е силна подкрепа, а негов пробив насочва вниманието към паритета.

Златото остава добре подкрепено

Златото остава стабилно, задържайки минималните печалби от предишните два дни, а инвеститорите очакват да научат повече за плановете на централните банки да подкрепят нестабилните си икономики. Докладът за трудовата заетост в САЩ утре също е основен акцент.

Жълтият метал успя да отчете слаби печалби във вчерашния ден, пренебрегвайки срива на цената на петрола, дошъл след разочароващи данни от еврозоната и Китай. Надеждите за нови стимули от различни точки на света дават солидна подкрепа на златото.

Интересът към търговия е слаб, тъй като в Китай има официални празници. Пазарите очакват по-късно през деня и решенията за лихвите на централните банки в Европа и Великобритания. Те обаче вероятно ще останат предпазливи и след това заради оповестяването утре на важния доклад за трудовата заетост в САЩ. Вчера беше регистрирано неочаквано повишение в частния сектор.

За момента търговията в тесния рейндж от 1755-1780 долара е много вероятна. Спот цената сутринта беше 1782 долара за тройунция. Според анализатори пробив на 1785 долара ще доведе до по-бързо покачване.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Подкрепи Economic.bg