Еврото остава под натиск

Политическата криза в Гърция и проблемите на испанските банки притискат единната валута

6594 ~ 3 мин. четене

 

EUR/USD затвори на 1,2915 в края на петъчната търговия, след като лидерът на ПАСОК Евангелос Венизелос не успя да сформира правителство, което удължава политическата криза в Гърция и увеличава вероятността от нови избори през юни. Крайно лявата гръцка партия СИРИЗА отказа да се присъедини към правителство на националното единство с претекст, че няма да бъде партньор и съучастник в подобно престъпление срещу гръцкият народ. Резултатите от проучвания на общественото мнение показват, че ако се стигне до нови избори, СИРИЗА, която в момента е втората най-голяма партия, вероятно ще изпревари “Нова демокрация” и ще стане първа. Това означава, че вероятността Гърция да напусне еврозоната става все по-голяма.

Късите позиции в EUR/USD са нараснали през изминалата седмица до рекордната стойност от 143 хил. контракта, спрямо 107 хил. контракта седмица по-рано. По време на азиатската сесия тази нощ, единната валута отново бе подложена на натиск, понижавайки се до най-ниската си стойност от 23 януари насам, към 1.2879 спрямо американският долар. Допълнителен натиск върху еврото оказват и нарастващите проблеми на испанската банкова система.

Испанските банки имат проблемни експозиции във финансови инструменти на стойност около 175 млрд. евро, повечето от които свързани с влошаващият се пазар на недвижими имоти и растящият брой на необслужвани кредити. Размерът на банковите заеми достига 170 % от БВП на Испания.

Бомбата на капиталовите пазари, в края на седмицата, хвърли най-голямата американска банка JP Morgan Chase, като обяви загуба за последните 6 седмици в размер на 2 млрд. долара. С оглед голямата волатилност на финансовите пазари се очаква допълнителна загуба от 1 млрд. долара за второто тримесечие на 2012 г. Акциите на JP Morgan се сринаха със 7% към 38.05 долара за акция. Това доведе до спад на акциите на другите големи американски банки, като тези на Bank of America паднаха с близо 3% към 7.48 долара на акция, на Goldman Sachs с 2.5% към 103.65 и на Citigroup с близо 4% към 29.45 долара на акция.

Наред с проблемите на Европа и Америка, през изминалата седмица се нареди и Азия. Китайският износ се оказа в стагнация през месец април, докато индустриалното производство нарасна с най-бавния си темп от 2009 г. С оглед на външните рискове, които се задават пред китайската икономика, Китай взе решение да понижи изискването за капиталовите резерви на банките в страната за 3-ти път през последните 5 месеца, за да влее свежи пари във финансовата система, след като последните икономически данни разкриха ново забавяне на растежа. Така от 18 май съотношението на капиталовите резерви ще бъде понижено с 50 базисни пункта.

За днес съществени икономически данни не се очакват, но дори и да имаше такива те едва ли биха успели да изместят фокуса на пазарите върху Гърция, Испания и въобще стагнацията, която се задава в глобален мащаб.

 

Ръстът на долара оказа натиск върху суровините

 

Фючърсите на американският лек суров петрол загубиха 8% от стойността си през изминалата седмица, като се понижиха до 96 долара за барел. Всеобщото поскъпване на американският долар и свиването на китайската икономика оказаха влияние върху търсенето на “черно злато”. Спадът в производствените цени в САЩ през април също оказаха негативно влияние върху суровината. Разходите за енергийни продукти са се понижили, довеждайки показателят до най-ниското му ниво на годишна база за последните две години и половина. Цените на едро на енергийните продукти са се понижили с 1.4% на месечна база, неутрализирайки нарастващите цени на хранителните продукти, автомобилите и тези за битова химия.

Тази сутрин американският петрол се котира на нива от 95.50/70 долара за барел, а сорта Брент се разменя на цена от 111.70/90 долара за барел.

Златото също се понижи силно през изминалата седмица, губейки цели 60 долара от стойността си. В края на петъчната търговия ценният метал се разменяше на цена от 1579/80 долара за унция. Златото през последните няколко месеца се движи в тясна корелация с рисковите активи и вече не се отъждествява с ролята му на финансово убежище. Една от причините е, че инвеститори и спекуланти бяха принудени да продават златото, за да покриват загубите си на други пазари. Друга причина е поскъпването на американският долар, което почти винаги води до спад на ценният метал.

Тази сутрин златото се разменя в нивата 1580/81 долара за унция.

 

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

Подкрепи Economic.bg