Еврото отново не допусна по-сериозен спад срещу долара

Цената на златото трудно се стабилизира

Йената се отдръпна от вчерашния едноседмичен връх срещу долара, благодарение на подобрението при търсенето на рискови активи, губейки част от печалбите, които реализира след решението на Японската централна банка. Еврото също се търгува над дъната от миналата седмица срещу долара след солидния аукцион на дълг в Италия и данни показали, че испанската икономика се е свила с по-малко от очакваното през третото тримесечие.

Долар/йена е 79.60 и почти без промяна за деня, но се възстановява от спада до 79.28, когато пазарните участници закриваха дълги позиции след решението на Японската централна банка да разшири програмата си по купуване на активи с 11 трилиона йени (138 милиарда долара), което беше в съответствие с очакванията. След отминалото решение на централната банка двойката най-вероятно ще се върне към познатия рейндж от 77-78, а непосредственото внимание е насочено към първите реакции на Уолстрийт спрямо щетите причинени от урагана Санди. Ако доходността по американските облигации спадне рязко, то вероятно и долар/йена ще слезе. Исторически погледнато долар/йена има висока корелация с доходността по американските облигации. Засега, рано сутринта в сряда, доходността по 10-годишните американски нижа е почти без промяна спрямо нивата преди затварянето на пазарите в понеделник в Ню Йорк заради урагана.

Вчера имаше слабо подобрение в търсенето на рискови активи след силното търсене при продажбата на италиански дълг, което доведе до рязко намаление на лихвите по 5 и 10-годишните облигации. Това доведе до връщане на всички печалби на йената срещу еврото и австралийския долар. Кросът евро/йена се покачи до 103.13 след 2-седмичното дъно вчера на 102.18.

Единната валута днес е без промяна срещу зелените пари на 1.2958, след като вчера отново намери добра подкрепа при нивата под 1.29. Така търговията остава в познатия рейндж от 1.28-1.32 долара, който се оформи след средата на септември.

Финансовите министри от еврозоната ще проведат днес конференция на която ще обсъдят напредъка в преговорите за ревизираната помощ за Гърция. Не се очакват обаче решения. Все още, надявайки се на сделка в началото на следващия месец, мнозинството законодатели от гръцката социалистическа ПАСОК, която е втория по големина партньор в управляващата коалиция, ще подкрепи мерките за ограничения и реформи при парламентарния вот. Почти фалиралата Гърция се нуждае от допълнителни ограничения на разходите или увеличения на данъците в размер на 13.5 милиарда евро, както и да приеме серия от реформи, за да задоволи исканията на заемодателите от ЕС и МВФ, както и да си осигури нужните средства, за да избегне фалит през следващия месец.

Австралийският долар нарасна до горната част на познатия рейндж от 1.02-1.04 срещу зелените пари и се намира на 1.0380 благодарение на излезли положителни данни за пазара на имотите в Австралия. В допълнение, късно вечерта във вторник, заместник-управителят на централната банка заяви, че валутата фундаментално не е надценена и постави много висока летва за интервенции, които биха целяли понижението й.


Цената на златото трудно се стабилизира

Златото нараства днес, но е на път да прекъсне четири месечна серия от покачвания, а инвеститорите избягват търговията преди данните за заетостта в САЩ и след разрушенията на урагана Санди.

Спот цената се движи в тесния рейндж от 3 долара след слабата промяна при тънка търговия в предишния ден, когато Санди порази голяма част от източното американско крайбрежие.

Благородният метал вероятно ще остане в тесен рейндж и през следващите дни до оповестяването на доклада за трудовата заетост в САЩ и резултата от президентските избори в САЩ през следващата седмица. Играчите не искат да рискуват при толкова много рискови събития на едно място, като трудовата заетост, изборите в САЩ, смяната на върха в Китай и към всичко това рутинните заседания на различни централни банки. Икономистите очакват растежа на работните места в САЩ да е нараснал незначително през октомври, но не достатъчно, за да спре покачването на безработицата след 4-годишните й най-ниски стойности.

Спот цената днес е 1711 долара за тройунция и е на път да завърши месеца с намаление от над 3%, което е най-лошото представяне след месец май. Технически анализатори предполагат растеж към нивата от 1730 долара за тройунция, тъй като цената проби и излезе над низходящ канал.

Инвеститорите очакват резултата от президентските избори през следващата седмица, за да имат пълната картина за действията на следващото правителство по отношение на икономическия растеж. Това което е ясно е, че кандидата на републиканците Мит Румни не одобрява сегашните действия на ФЕД. Приближаващата обаче фискална пропаст, която е автоматично повишение на данъците и намаление на правителствените разходи, ще започне в началото на следващата година ако дотогава Конгреса не вземе радикални мерки. Такова развитие би дало сила на златото. 

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Коментари: 0