Еврото продължи губещата серия

Златото на печалба след разочароващите данни за неселскостопанската заетост в САЩ

Еврото продължи губещата серия

Доларът поевтиня в петък, след като данни показаха, че през изминалия месец американските работодатели са разкрили най- малко работни места за последните осем месеца, което подкопа доверието в икономиката и даде повод за спекулации, че от Фед може да оставят лихвените проценти непроменени за по- дълъг от очакваното период от време.

От американското министерство на труда заявиха, че неселскостопанската заетост през август е нараснала с 142 000, което бе доста под прогнозите за ръст от 225 000.

Щатската валута се отдръпна от почти 6- годишния връх спрямо йената, достигнат по- рано през сесията. На седмична база, обаче, доларът успя да реализира ръст от 0,9%, оставайки над границата от 105 йени, последно достигана през януари.

Еврото се възстанови от 14- месечното дъно спрямо долара, достигнато след като от ЕЦБ изненадващо обявиха, че отново намаляват лихвените проценти в опит да подкрепят анемичната икономика на еврозоната. Въпреки това единната валута записа осмата си поредна седмица на загуба спрямо долара, като това е най- дългата й губеща серия от въвеждането й през януари 1999 до сега.

Спадът на долара бе смекчен от новината за сключеното примирие между Украйна и про- руските сепаратисти. Боевете бяха причина за ръст в търсенето на безопасни валути като японската йена и швейцарския франк.

Макар данните за неселскостопанската заетост в САЩ през август да бяха обезкуражаващи, отделен доклад показа увеличение в почасовото възнаграждение на служителите, което се явява измерител на дългосрочната безработица.

Данните, заедно със стабилните данни от тази седмица за вътрешното производство и продажбите на автомобили, подкрепиха виждането, че най- голямата икономика в света се разширява с постоянни темпове. Това трябва да насърчи централната банка да се придържа към плана си за увеличение на лихвените проценти към средата на 2015, коментираха анализатори.

Комитетът по отворения пазар към Фед, който отговаря за паричната политика на банката, ще заседава отново на 16-17 септември.

Доларът последно се разменяше на загуба от 0,21% за 105.18 йени, след като преди това докосна 6- годишен връх на 105.71. Това е четвъртата поредна седмица на печалби на долара спрямо йената, което е и най- дългата му печеливша серия от началото на годината до сега.

Еврото успя да измъкне скромната печалба от 0,1%, като остана да се разменя за 1.2950 долара, след като изгуби 1,6% в четвъртък, когато ЕЦБ намали лихвените проценти до рекордно ниски стойности и стартира програма за изкупуване на обезпечени облигации, в опит да се справи с дефлацията. Това доведе до спад на единната валута до 14- месечно дъно на 1.2920, който бе и най- сериозният еднодневен спад на валутата за последните три години.

Възстановяването на еврото и йената успя да отдалечи доларовия индекс от 14- месечния връх на 83.943, достигнат в петък. Последно индексът бе на загуба за деня от 0,1% на 83.740, но записа печалба от 1,2% на седмична база.

Златото на печалба след разочароващите данни за неселскостопанската заетост в САЩ

Цената на златото се покачи в петък, възстановявайки се от най- ниската си стойност за последните три месеца, достигната малко по- рано през сесията, след като разочароващите данни за неселскостопанската заетост в САЩ отслабиха спекулациите, че от Фед може да увеличат лихвените проценти по- скоро от очакваното.

Кюлчетата обаче върнаха част от печалбите, след като стана ясно, че Украйна е сключила примирие с про- руските бунтовници, което бе прието като първа стъпка към приключването на конфликта в източна Украйна.

Докладът за неселскостопанската заетост в САЩ разкри, че американските работодатели са наели най- малкия брой работници за последните осем месеца през август, както и че повече американци са се отказали от търсенето на работа, което даде допълнителни причини за и без това предпазливата позиция на Фед относно повишаването на лихвените проценти в страната.

Спот цените се повишиха с 0,4% до 1268.58 долара за тройунция, като по- рано през сесията те бяха достигнали до 1273.45 долара.

На седмична база златото отчете загуба от 1,6% поради нарасналия икономически оптимизъм и силата на долара, реализирайки третата си поредна седмица на загуба.

Американските фючърси върху злато с доставка през декември поскъпнаха с 80 цента до 1267.30 долара за тройунция при обем на търговията около 10% под 30- дневната пълзяща средна.

От министерството на труда в САЩ заявиха, че неселскостопанската заетост е нараснала с 142 000 работни места през миналия месец, което бе доста под очакванията за увеличение от 225 000.

На основните физически пазари на злато, където търсенето през последните месеци бе слабо, интересът леко нарасна. Азиатските дилъри споделиха, че премиите в Китай, най- големият купувач на злато в света, са нараснали от 4 до 5 долара за тройунция над спот цената, като през предишната сесия те са били 3 долара.

Въпреки това от SPDR Gold Trust, най- големия публично търгуван фонд, базиран на злато в света, заявиха, че притежанията им са спаднали с 4.78 тона до 785.73 тона в четвъртък, реализирайки най- големия си еднодневен спад от 16 април до сега.

Сред останалите благородни метали среброто реализира ръст от 0,6% до 19.12 долара за тройунция, докато платината изгуби 0,2% до 1401.80 долара за тройунция, а паладият спечели 0,4% до 887.25 долара за тройунция.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Коментари: 0