Еврото се надига преди данните за инфлацията в еврозоната

Положителните икономически данни от САЩ, понижиха цената на златото

Еврото се търгува на многоседмични върхове срещу йената и е стабилно срещу долара след изненадващо силното представяне вчера, когато очакванията за нови стимули на ЕЦБ избледняха. Единната валута достигна 142.18 йени, а срещу австралийския долар 5-седмичен връх от 1.50.

Източник близък до председателя на ЕЦБ Марио Драги съобщи, че последния е уведомил законодателната власт в Германия, че централната банка е все още далеч от въвеждането на програма за изкупуване на облигации независимо от упорито ниската инфлация. Подобен тон имаше и вицепрезидента на ЕЦБ Витор Констанцио, който съобщи пред журналисти във Франкфурт, че данните за инфлацията през април, които все още не са излезли, сами по себе си не могат да доведат до промяна на монетарната политика.

Дилърите все пак са на мнение, че неприятна изненада в посока на по-ниски стойности на инфлацията ще натежат върху еврото, особено като се има предвид, че пазара се е позиционирал за растеж на ценовия натиск. Днес излизат данните за инфлацията в Германия, а утре стойностите за цялата еврозона. Ако днес липсва подобрение в Германия това веднага ще увеличи очакванията за облекчения на ЕЦБ още на 8 май и би навредило на еврото.

Евро/долар е на 1.3861 след 2-седмичен връх на 1.3880. Продължаващото напрежение около Украйна създава известна волатилност и на валутните пазари. САЩ наложиха вчера нови санкции на руските фирми и официални лица от правителството, докато техните европейски съюзници все още умуват как да последват примера без да навредят сериозно на икономиките си.

Стерлингът също претърпя волатилна търговия. Той достигна нов четири и половина годишен връх срещу долара от 1.6858 в очакване на парични потоци от сделки по сливания и поглъщания, но след това загуби по-голяма част от печалбите и последно се търгуваше на 1.6813. В понеделник американската фармацевтична компания Пфайзер потвърди, че иска да купи Астра Зенека при сделка която оценява по-малкия британски конкурент на повече от 100 милиарда долара.

Доларът успя да напредне слабо срещу йената, тъй като доходността по американските облигации нарасна малко при добрите данни за пазара на недвижимите имоти в САЩ. Зелените пари се търгуват на 102.47 йени.

Инвеститорите като цяло са предпазливи и не заемат агресивни позиции преди по-важните събития, които предстоят тази седмица. Те включват заседания на централните банки в САЩ и Япония, както и данните за трудовата заетост в САЩ, които са ключови за най-близката посока на търговия на валутните пазари.

 Положителните икономически данни от САЩ, понижиха цената на златото

Златото се търгува под 1330 долара за тройунция след загубите вчера, когато силни данни от САЩ намалиха търсенето на сигурност в метала незамисимо от нарастващото напрежение между Запада и Русия. Инвеститорите в момента очакват данните за трудовата заетост в САЩ и заседанието на Федералния резерв, за да оценят силата на най-голямата икономика в света и позицията на централната банка по отношение на монетарната политика.

Спот цената е 1294 долара, след като достигна в понеделник 10-дневен връх от 1306.11 долара за тройунция. Предстоящите данни могат да имат значителен  неблагоприятен ефект върху златото. Възхода на американската икономика  може да намали търсенето на сигурност в метала, както и да принуди Фед да ускори затягането на монетарната политика. Последният сигнал, че икономиката на САЩ се възстановява  дойде в понеделник, когато данни показаха, че договорите за покупки на съществуващи жилища са нараснали през месец март за първи път през последните девет месеца.

Междувременно напрежението между Запада и Русия заради Украйна остава високо след наложените нови санкции от САЩ върху кръга около Путин, което провокира Москва да нарече тези действия тактики от ерата на Студената война и да предупреди, че водят до по-голямо насилие в източна Украйна.

Покупките от физическия сектор продължават да са слаби заради спада на китайския юан. Ръст на търсенето от Азия би могло поне да осигури подкрепа при спад на цената на златото.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

Коментари: 0