Еврото се понесе по вълните на неяснотата

Третият по големина форекс-брокер коментира спадът на единната европейска валута

В дните преди парламентарните избори в Гърция през май тази година, страхът на инвеститорите запрати еврото по пътят надолу, което беше знак за това, което ще се случи след изборите. Без ясен победител и стабилно мнозинство, единната европейска валута се понесе по вълните на неяснотата, които изтриха доверието и двойката EUR/USD се срина.

След поредицата неуспешни опити на водачите на различни партии да съставят коалиционно правителство, валутата отбелязваше всеки ден нови и нови ниски нива, докато не достигна до 22-месечно дъно на 23 май. Не бива да се подценява и факторът Испания, която в началото на юни се провали в опитите да стабилизира сама банковата си система. Политическите неясноти с източник Гърция и загубата на инвеститорско доверие към Испания катализираха търсенето на нов спасителен остров, което направи доларът най-търсената валута в света.

 „За валутните пазари, ако Гърция излезе от еврото, ще станем свидетели на понижение до нива 1.20 долара за евро, но една идеална ситуация първо би покачила еврото, така че спадът да не е толкова голям. По-значимото събитие е не неизбежният спад на валутата, а факта че Европа може да се окаже с милиарди долари експозиция. Банковите експозиции са особено притеснителни и опасенията, че някои банки може да фалират е истинската причина да видим няколко от тях национализирани през последните седмици”, коментира Питър Леониду, директор продажби в Alpari FS.

Разбира се, ще има последици и за Европейския съюз. „За съюза това ще означава, че ще бъде отворена вратата и за други държави, например Испания и Италия, също да напуснат еврозоната, което ще създаде чудовищен домино-ефект, който може да навреди на оставащите в зоната държави, банките и фирмите по целия свят. Валутата може да се обезцени и да навреди на международната търговия, което да потопи в рецесия някои по-крехки икономики. Единственото сигурно нещо е, че предстоящите на 17 юни нови парламентарни избори в Гърция ще бъдат решаващи за еврото”, допълни Леониду.

Съдържанието на тази статия представлява лично мнение и идеи и не бива да бъде разбирана или погрешно приемана за инвестиционен съвет.

Коментари: 0